Chandrayaan 2
Illustrasjon av Chandrayaan 2 der roveren Pragyan forlater landingsmodulen. Denne delen av prosjektet gikk ikke som planlagt.

Chandrayaan er navnet på tre indiske romsonder som er sendt til Månen av den indiske romorganisasjonen ISRO. Chandrayaan 1 ble skutt opp i 2008, Chandrayaan 2 ble skutt opp i 2019 og Chandrayaan 3 i 2023.

Faktaboks

Etymologi
månefartøy

Chandrayaan 1

Romsonden Chandrayaan 1, Indias første romsonde, ble utviklet med europeisk og amerikansk deltakelse. Den ble skutt opp 22. oktober 2008 og gikk inn i bane rundt Månen 12. november. Sonden var utstyrt med elleve instrumenter for blant annet å skaffe en oversikt over mineralforekomster og utarbeide topografiske kart.

Ett av instrumentene, SIR-2 (Spectrometer Infrared 2), hadde en kontrollenhet som var konstruert og bygget ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen. Et annet instrument var MIP (Moon Impact Probe), et 34 kilo tungt kasseformet innslagslegeme som ble dirigert ned til en avbremset kollisjon ved Månens sydpolområde nær krateret Shackleton 14. november 2008. Hensikten var å påvise vannmolekyler i overflatematerialet, og funn av små mengder ble faktisk bekreftet.

Chandrayaan 1 var forventet brukt i to år, men 29. august 2009 ble kontakten med sonden brutt. 312 dagers operasjonstid var likevel tilstrekkelig til å nå 95 prosent av primærmålene. Prosjektets antatte kostnader er relativt beskjedne 80 millioner dollar.

Chandrayaan 2

At det ble funnet vannmolekyler på Månen av Chandrayaan 1, var grunn til å utforske Månens vannbeholdning nærmere. Chandrayaan 2 ble skutt opp i 22. juli 2019 og består av et banefartøy, et landingsfartøy og en rover, et robotisert kjøretøy, som utforsker Månens sydpol. Chandrayaan 2 skal også å lære mer om Månens opprinnelse og utvikling.

Kommunikasjonen med landingsfartøyet, som hadde roveren om bord, ble mistet like før landingen på Månen og landingsfartøy og rover anses som tapte, mens banefartøyet fungerer som planlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg