Challenger, amerikansk romferge, ødelagt 28. januar 1986 i den største ulykke i romfartens historie. Ble levert juni 1982 som nummer to i NASAs operative flåte på fire romferger. Skulle starte på sin tiende ferd (den 25. totalt i romfergeprogrammet) da en gjennombrenning av høyre faststoffmotor førte til punktering av og eksplosjon i den store utvendige drivstofftanken 73 sekunder etter start fra Kennedy-romsenteret i Florida.

Ifølge den presidentoppnevnte granskningskommisjon var årsaken til gjennombrenningen primært at to gummipakninger i overgangen mellom de to nederste hovedseksjonene i høyre faststoffmotor ikke var elastiske og fleksible nok pga. lav temperatur i oppskytningsøyeblikket (2–3 °C, ca. 11 °C lavere enn ved noen tidligere oppskytning). I tillegg ble det pekt på medvirkende årsaker av teknisk og ikke minst organisasjonsmessig art.

På ulykkesferden hadde Challenger en besetning på 7 medlemmer, som alle omkom. En av dem, lærereren Christa C. McAuliffe, skulle ha blitt det første «vanlige» menneske i rommet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.