Chajim Nachman Bialik

Faktaboks

Chajim Nachman Bialik

Hayim Bialik

Uttale
bjˈalik
Født
9. januar 1873, Ivnytsia, Volynia, Det russiske imperiet
Død
4. juli 1934, Wien
Chajim Nachman Bialik
Portrett av Chajim Nachman Bialik

Artikkelstart

Chajim Nachman Bialik var en jødisk dikter, født i Volynia i Ukraina i et ortodokst jødisk miljø. Han regnes som en fornyer av hebraisk poesi og ble i Israel tildelt tittelen nasjonalpoet.

Biografi

Bialik fikk en tradisjonell, religiøs utdannelse i Zjytomyr og senere ved den prestisjefulle Etz Chaim jeshivaen i Valozjyn (Volozjin) i det som i dag er Belarus. Bialik brøt etter hvert med den ortodokse jødedommen og flyttet som ung til Odesa, hvor han viet seg til studier av moderne litteratur. Han bodde ulike steder i det russiske imperiet fram til revolusjonen, men flyttet til Berlin i 1921. I 1924 flyttet han til Tel Aviv og ble boende i Palestina til sin død i 1934.

Karriere

Bialik fikk trykt sine første dikt i 1892, hjulpet av Asher Ginsberg (Ahad Ha-am). Hans første diktsamling ble publisert i Warszawa i 1903 og møtte stor anerkjennelse. Denne perioden regnes som Bialiks gullalder.

Bialik er særlig kjent for samlingen I myrderienes by, fremkalt av pogromen i Chişinău 1903. Han hadde blitt sendt til byen av den jødiske historiekommisjonen i Odesa for å intervjue overlevende etter pogromen. Diktet er et sterkt vitnesbyrd om jødenes situasjon i Øst-Europa ved starten av den 20. århundre og karakteriseres av Bialiks fordømmelse av jødenes passivitet i møte med den anti-semittiske volden.

Bialiks hovedspråk var hebraisk, men i de første to tiårene av 1900-tallet skrev han også poesi på jiddisk. I 1919 grunnla han forlaget Dvir i Odesa. Dette forlaget tok han med seg via Berlin til Palestina, og ble viktig for utviklingen av moderne israelsk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg