Chagos Archipelago, en gruppe koralløyer i Indiske hav, i britisk besittelse, omtrent midt mellom det afrikanske fastland og Indonesia (Sumatra) og sør for ekvator, ca. 5° s.br.; 60 km2, fordelt over et havområde på 54 000 km2, uten fast bosetning. I 2004 er det stasjonert ca. 3500 personer her, hovedsakelig personer tilknyttet øygruppens sivile administrasjon og amerikansk militærpersonell.

Sentralt ligger den 100 km brede Great Chagos Bank med sine sand- og korallbanker. Sør for denne ligger atollen Diego Garcia (44 km2) og i nord atollene Peros Banhos (5 km2) og Salomon (10 km2).

Den opprinnelige befolkningen, ca. 1000–2000 ilois (det råder uenighet om antallet), ble i 1970-årene forvist til Mauritus for å gi plass til utbyggingen av militære anlegg. Innbyggerne ble også fratatt retten til å vende tilbake. En stor del av ilois-folket lever i dag i stor fattigdom i Mauritius. En høyesterettsdom i London høsten 2000 avgjorde at forvisningen var ulovlig, og at innbyggerne kan vende tilbake, i første omgang til Peros Banhos og Salomon. Ilois-folket, som opprinnelig ble forvist fra den største øya, Diego Garcia, krever å komme tilbake til dit. Ilois-folket har etter 2002 rett til britisk pass.

Bosatt første gang 1776 av franskmenn. Britisk 1814. Øyene tilhørte opprinnelig den tidligere britiske kolonien Mauritius, men ble i 1965 overført til det nyopprettede British Indian Ocean Territory. I 1970-årene ble Diego Garcia, som er utleid til USA, bygd ut til en amerikansk militærbase.

Mauritius gjør krav på øyene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.