Chabichou du Poitou

Chabichou du Poitou
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Chabichou du Poitou er en fransk ost av helfet rå geitemelk. Den kommer fra bestemte områder i Haut Poitou: den østlige delen av Deux-Sèvres, den vestlige delen av Vienne, og en smal stripe i den nordlige delen av Charente. Kun melk fra geiterasene Saanen, Alpine og Poitevine kan benyttes. Tidligere kunne osten være av rå og pasteurisert geitemelk, men en regelendring i 2019 gjorde at den fra 2021 kun kan ystes av rå melk. Osten tilvirkes ved fem meierier og åtte gårdsysterier av melk fra i alt 50 gårder.

Faktaboks

Etymologi
Antakelig fra arabisk chebli: liten geit

Chabichou du Poitou er sylinderformet, lett konisk og skal visstnok være formet etter en vintønnepropp. Osten modnes i minimum 10 dager. Den har en skorpe av melkesopp.

Osten fikk den franske kvalitetsbenevnelsen AOC i 1990, men har fra 1996 hatt EUs Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, AOP.

Den ble første gang nevnt i skriftlige kilder i 1732, (Glossaire du patois poitevin) men osten antas å være mye eldre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg