Chabichou du Poitou er en fransk ost av helfet rå geitemelk. Den kommer fra bestemte områder i Haut Poitou: den østlige delen av Deux-Sèvres, den vestlige delen av Vienne, og en smal stripe i den nordlige delen av Charente. Kun melk fra geiterasene Saanen, Alpine og Poitevine kan benyttes. Tidligere kunne osten være av rå og pasteurisert geitemelk, men en regelendring i 2019 gjorde at den fra 2021 kun kan ystes av rå melk. Osten tilvirkes ved fem meierier og åtte gårdsysterier av melk fra i alt 50 gårder.
Faktaboks
- Etymologi
- Antakelig fra arabisk chebli: liten geit
Chabichou du Poitou er sylinderformet, lett konisk og skal visstnok være formet etter en vintønnepropp. Osten modnes i minimum 10 dager. Den har en skorpe av melkesopp.
Osten fikk den franske kvalitetsbenevnelsen AOC i 1990, men har fra 1996 hatt EUs Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, AOP.
Den ble første gang nevnt i skriftlige kilder i 1732, (Glossaire du patois poitevin) men osten antas å være mye eldre.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.