Faktaboks

Chaîne des Rôtisseurs

Chaine des Rotisseurs

Uttale
sjenn de råtis'ør
Organisasjonstype
Interesseorganisasjon
Stiftet
1248
Våpenskjold
Av .
Kjeder tildeles for ulike roller og nivåer

Chaîne des Rôtisseurs er en internasjonal gastronomisk forening med røtter i middelalderens Paris. Foreningen har som formål å forene amatører og profesjonelle med interesse for det gode måltid og å bidra til rekrutteringen av kokker og servitører for å opprettholde det faglige nivået.

Foreningen har rundt 25 000 medlemmer i 75 land. I Norge er medlemstallet 800. Omkring 90 av disse er virksomheter som hoteller og restauranter.

Medlemskap

Utsøkte viner

Både profesjonelle og amatører kan søke medlemskap. Organisasjonen har en nasjonal ledelse og Norge har åtte regionavdelinger.

Medlemskap i Chaîne des Rôtisseurs forutsetter ikke kunnskaper om eller ferdigheter i matlaging. Det er ønsket om å nyte god mat og drikke i en vennskapelig krets som avgjør.

Medlemmene kan delta på ulike lokale og nasjonale arrangementer og oppmuntres til å delta på andre lands arrangementer i tillegg til de internasjonale arrangementene.

Aktiviteter

En vinner

Lokale og nasjonale arrangement viderefører gamle tradisjoner og fremmer samtidig det nyeste innen kokkekunst.

I Norge deler Chaîne des Rôtisseurs ut medaljer og pengepremier til vinnerne ved regionale og nasjonale lærlingekonkurranser for kokker og servitører som Norges Kokkers Landsforening (NKL) og Kokkenes Mesterlaug står bak.

Organisasjonen arrangerer også egne konkurranser for unge kokker og vinkelnere i tillegg til at den deler ut stipend til både faglærte og ufaglærte som ønsker å bidra til utviklingen av restaurantfaget. Medlemmer kan også bli medlem i L´Ordre Mondial des Gourmets Degustateurs, en forening med formål å spre kunnskap om edle viner og kvalitetsbrennevin.

800 års historieI 1248 ble Corporation de Ayeurs etablert i Paris. Det var lauget for profesjonelle gåsegrillere; ayers var den gamle betegnelsen på en som griller gås. I 1610 fikk lauget tildelt sitt våpenskjold ved kongelig brev og ble anerkjent som Maîtres Rôtisseurs. Under revolusjonen i 1789 ble Corporation des Rotisseurs oppløst, i likhet med andre sammenslutninger og laug.

Franske amatører og profesjonelle gastronomer lyktes i 1950 å gjenopplive organisasjonen, som ble offentlig godkjent og fikk tilbake sitt opprinnelige våpenskjold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg