Chèvre
Hjemmelaget og fersk chèvre
Chèvre
Osten Cathare med velutviklet skorpe av melkesopp
Chèvre
Fersk chèvre

Chèvre betyr geit på fransk, men er også en forkortet fellesbenevnelse for myke ferske oster av geitemelk. Benevnelsen knyttes ofte til geitoster fra Loire-området i Frankrike, men kan også være fra andre områder. Det finnes svært mange forskjellige oster og produsenter.

Chèvre fra gårdsysterier og små selvstendige meierier er oftest upasteuriserte (au lait cru), små og tilvirkes i mange forskjellige former. Osten har en tynn spiselig skorpe som enten er sotet eller har vekst av hvitmugg og/eller melkesopp. Små flekker av blåmugg på skorpen kan ellers forekomme ved lagring og er ufarlig.

En chèvre skal være fersk og myk, men har ofte en kritthvit, fast og smuldrete kjerne. Modningen tar inntil to uker, selv om varianter med lenger modningstid forekommer. Fersk ost har mild smak av geitemelk, men ved modning blir smaken skarpere.

Fettinnhold i tørrstoffet for chèvre varierer fra 15 til 25 prosent.

Noen av de mest kjente ostene er

Norske geitoster av chèvretype forekommer også og med til dels god kvalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg