Cezinando

Faktaboks

Cezinando

egentlig Kristoffer Cezinando Karlsen

Født
1995, Oslo
Cezinando
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Cezinando (egentlig Kristoffer Cezinando Karlsen) er en norsk rapper og låtskriver fra Oslo. Cezinando vant i 2016 NRK P3-prisen «Årets Urørt» med låten €PA. Samme året fikk han sitt gjennombrudd med minialbumet Barn av Europa, en utgivelse som ledet til prisen for årets nykommer under P3 Gull i 2016 og prisen for årets tekstforfatter under Spellemannprisen i 2017.

Suksessen fortsatte i 2017 med de to populære singlene Håper du har plass og Vi er perfekte men verden er ikke det og det kritikerroste albumet Noen ganger og andre. Håper du har plass fikk prisen for årets låt under P3 Gull, mens albumet ble stemt frem som årets åttende beste utgivelse av landets musikkjournalister i Kritikertoppen, Nye Takter/Dagsavisen sin årlige kåring. I 2018 vant Cezinando Spellemannpriser for årets album og årets urban, mens Ole Torjus Hofvind som produserte Noen ganger og andre, ble kåret til årets produsent.

De neste årene utga Cezinando kun singelen Ingen lager helvete som vi (2018) og deltok på noen få utgivelser med andre artister, før han i 2020 utga det svært kritikerroste Et godt stup i et grunt vann.

Rapstil

Cezinando utmerket seg tidlig som en talentfull rapper med EP-en Cez 4 Prez (2012) og med albumet framtid:sanntid i 2014. Senere har musikken hans blitt mer sjangeroverskridende, melodiøs og syngende. Tekstene utforsker tidvis unge menneskers emosjonalitet og usikkerhet, noe som er særlig markant på de senere albumene Noen ganger og andre og Et godt stup i et grunt vann. Cezinando har samtidig et image og klesstil som stadig forandrer seg, og som hele tiden utfordrer rådende ideer om maskulinitet.

Skuespiller

Som barn spilte Cezinando i tv-seriene Karsten og Petra (2002) og AF1 (2008).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg