Cesar Cui

Faktaboks

Cesar Cui
Cesar Cezar Antonovitsj Cui
Uttale
kyˈi, kiuˈi
Født
18. januar 1835, Vilnius. Litauen
Død
3. mars 1918, St. Petersburg, Russland

Artikkelstart

Cesar Cui var en russisk komponist, musikkskribent, fremstående militæringeniør og general.

Cui studerte musikk i gymnastiden, men uten å få en systematisk undervisning i emnene. I 1849 fikk han undervisning i harmonilære og kontrapunkt hos Stanisław Moniuszko. Cui utgjorde sammen med Milij Balakirev, Alexander Borodin, Modest Musorgskij og Nikolaj Rimskij-Korsakov en gruppe som ble kalt «de mektige fem», en gruppe som ønsket å fremme en nasjonal russisk musikk uavhengig av den internasjonale romantiske stil. Retningen er senere kalt den ny-russiske skole. Av disse komponister regnes Cui som den minst nyskapende og betydelige, og hans verker har hatt vanskelig for å holde seg på repertoaret.

Cui komponerte i alt 15 operaer herunder fire operaer for barn. Blant operaene står «William Ratcliff» og «Mandarinens sønn» sentralt i produksjonen. Hans øvrige komposisjoner omfatter nesten alle musikkens former med to distinkte unntak – symfonien og det symfoniske diktet. Mest omfattende i antall er hans romanser herunder flere duetter samt sanger for barn. Til dette kommer en mengde klaverstykker og kammermusikk, blant annet tre strykekvartetter, en rekke orkester- og korverk. Stilistisk står Cui nærmere Robert Schumann og franske komponister som Charles Gounod enn Mikhail Glinka og Cuis samtidige russiske kollegaer.

Cui var også virksom som skribent og ønsket å lansere komponistene i den ny-russiske skole ute i Europa. Mellom 1864 og 1918 utga han ikke mindre enn 800 artikler om russisk og europeisk musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg