Cedrela

Artikkelstart

Cedrela er ei slekt i mahognifamilien med om lag sytten arter. Dette er trær som vokser i tropisk Amerika. Bladene er finnet og blomstene danner sammensatte klaser. Frøene har lange vinger.

Faktaboks

Uttale
cedrˈela

Bruk og trusler

Trevirket fra flere arter brukes til mange finere snekkerarbeider som båter, møbler, musikkinstrumenter og finérarbeider. De fleste av artene er nå regulert under Washington-konvensjonen for reguleringa av trua og sårbare arter, CITES.

Kubansk seder

Cedrela odorata har hatt spesielt stor betydning og er kjent under mange navn, slik som kubansk seder, vestindisk seder, eller enda mer forvirrende, spansk seder. Denne arten er ikke i slekt med sedertre, men assosieres med seder på grunn av lukta av trevirket. Det spanske ordet cedro brukes også om treverket. Kjerneveden er lys rødbrun og har grove porer. Treverket minner om mahogni som kubansk seder er i ganske nær slekt med. Arten har hatt ganske vid utbredelse i tropisk Amerika og har vært dyrket også utenfor dette området.

Trevirkets egenskaper

Kubansk seder kalles også sigarkasseseder fordi treverket har vært brukt til sigarkasser og humidorer. Det er flere årsaker til at dette treverket er spesielt godt egna til dette: Treverket holder godt på fuktighet, det endrer ikke form i fuktige omgivelser, det har en lukt som er gunstig for sigarenes aroma og det er motstandsdyktig mot skadedyr som ville kunne skade sigarene, slik som tobakkbille.

Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 0,50 gram per kubbikcentimeter. Virket har ikke særlig stor styrke, men er stabilt og blir sjelden angrepet av sopp og insekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg