Cecilia Bartoli

Faktaboks

Cecilia Bartoli
Uttale
bˈartoli
Født
4. juni 1966, Roma, Italia
Cecilia Bartoli er en av vår tids fremste mezzosopraner.
Cecilie Bartoli
Av /Decca.

Artikkelstart

Cecilia Bartoli er en italiensk mezzosopran og en av vår tids mest etterspurte sangere. Med over tolv millioner solgte eksemplarer av hennes lyd- og videoinnspiller er hun den mestselgende klassiske artisten til nå. Hun er kjent for sin sterke utstråling og en svært fleksibel stemme som behersker både sopran- og mezzopartier. Bartoli synger regelmessig ved de største konsertsaler og operahus. Den nåværende stamscenen er Opernhaus Zürich.

Utdannelse og debut

Bartoli er datter av to operasangere. Hennes mor, Silvana Bazzoni, har vært hennes eneste sangpedagog, også mens hun studerte på Conservatorio di Santa Cecilia i Roma.

Bartoli ble tidlig vant med livet på scenen da hun som åtteåring spilte gjetergutten i Tosca (Puccini), men den virkelige debuten fant sted på Arena di Verona som 22-åring, hvor hun vakte betydelig oppmerksomhet. Året etter gikk turen videre til operaen i Köln, der hun spilte Rosina i Barberen i Sevilla (Rossini), operaen i Zürich og Salzburger Festspiele.

Flere av tidens mest kjente dirigenter som Herbert von Karajan, Daniel Barenboim og Nikolaus Harnoncourt engasjerte henne og hun ble en yndet gjest på scener som La Scala og Metropolitan Opera.

Karriere

Cecilia Bartoli har i liten grad fulgt noen karriere- eller markedsføringsplan. Hun har fokusert mye på å utvikle seg videre. Hennes koloratur- og pusteteknikk har vakt betydelig oppsikt. Hun snakker engelsk, spansk, tysk og fransk i tillegg til sitt morsmål.

Hun har brukt mye tid på musikkvitenskapelige undersøkelser for å utvide sitt repertoar, blant annet ved å studere teknikken til den franske bel canto-sangerinnen Maria Malibran (1808-1836) og kastratsangerne i barokkens Napoli. Hun har også søkt tilbake til originalpartiturene av kjente operakomponister for å sikre mest mulig autentiske fremføringer, gjerne sammen med ensembler som spiller på autentiske instrumenter.

I 2012 ble Bartoli leder av Pinsefestivalen i Salzburg, en kontrakt som foreløpig er utvidet til 2021, der hun har satset på å skape koblinger mellom det konseptuelle og det kunstneriske. Salzburg er også sentral i arbeidet hennes som operasanger. Det var her hun debuterte som Norma (Bellini) i 2013. I 2017 gledet hun Salzburg-publikum med tittelrollen i Händels Ariodante, og året etter med sin rolledebut som Isabella i L’italiana i Algeri (Rossini). Hun er utnevnt som direktør for Opéra de Monte Carlo fra 2023.

I 2018 feiret Cecilia Bartoli og hennes plateselskap Decca 30-årsjubileet for deres første felles utgivelse med det nye prosjektet Mentored by Bartoli, der hun hjelper unge talenter ut på platemarkedet.

Priser (et utvalg)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg