Faktaboks

Cecil Bødker
Uttale
bˈødker
Født
27. mars 1927, Fredericia, Jylland, Danmark
Død
19. april 2020
Cecil Bødker, 2007
Av /NTB.

Cecil Bødker var en prisbelønt og folkekjær dansk forfatter, som skrev både for barn og voksne. Hun er mest kjent for barnebokserien om den lille gutten Silas.

Debut og gjennombrudd

Bødker debuterte under pikenavnet Cecil Skaar i 1955 med diktsamlingen Luseblomster, fulgt av samlingeneFygende heste (1956), Anadyomene (1959). Samlingene ble godt mottatt, og regnes som representanter for en mystisk orientert modernisme på slutten av 1950-tallet.

På 1960-tallet tilhørte Bødker kretsen rundt forlaget Arena, og hennes eksperimenterende prosaverker fra denne tiden har blitt knyttet til det litteraturhistoriker Anders Juhl Rasmussen har kalt Arena-modernisme. Prosadebuten Øjet er en novellesamling som fikk kritikerprisen da den kom ut i 1961, og romanene Tilstanden Harley (1965) og Pap (1967) kretser rundt livsvilkårene i det moderne forbrukssamfunn. Bødker har også skrevet flere hørespill, som i likhet med hennes øvrige forfatterskap utforsker teamer som skyld, fremmedgjøring og angst.

De fleste kjenner Bødker som forfatter av Silas-bøkene, en serie barnebøker om den foreldreløse gutten Silas, innledet med boken Silas og den sorte hoppe (1967, prisbelønnet av Det Danske Akademi og kulturministeriet). Interessen for det vage og mystiske – det som finnes, men ikke helt kan fattes av bevisstheten – er tydelig i bøkene om Silas, såvel som i diktsamlingene, romanene og novellene.

Sosialt engasjement

Dokumentarromanen Salthandlerskens hus (1972) ble skrevet etter et års opphold i Etiopia. Boken beskriver europeerens møte med livet i en fattig landsby, og setter afrikanske livskvaliteter i kontrast til europeiske, i et forsøk på å vise frem det verdifulle i begge. I Evas ekko (1980) og Tænk på Jolande (1981) er kvinnens roller i sentrum. I Marias Barn. Drengen (1983) og Marias Barn. Manden (1984) gjenfortelles evangeliene fra en kvinnelig synsvinkel.

På 1990-tallet utga Bødker blant annet romanene Malvina (1990) og Mens tid er (1997), sistnevnte en roman om å være på dagpenger. Hennes siste roman, Siffrine (2003) er en historisk roman med et aktuelt perspektiv på innvandringsspørsmålet. Hun mottok Det Danske Akademis Store Pris i 1998.

Flere av Bødkers bøker er filmatisert. I 1981 kom en tysk filmatisering av Silas-bøkene og Hungerbarnet (2001) ble filmatisert i 2002 under tittelen Ulvepigen Tinke (regi: Morten Køhlert).

Liv

Bødker var utdannet sølvsmed, og har etternavnet Bødker fra sin første ektemann, Anders Bødker. Fra dette ekteskapet har hun to barn, i tillegg til to adoptivbarn sammen med sin andre ektemann, Hans Frydendal. I 1999 innstiftet hun Silas-prisen, som deles ut til barne- og ungdomslitteratur annenhvert år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Godtfeldt, Hanne: Cecil Bødker som Arena-modernist, Spring Forlag, 2018.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg