Cayenne

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Cayenne er hovedstad og største by i Fransk Guyana. Byen ligger ved Atlanterhavet og har 137 964 innbyggere i storbyområdet (INSEE, 2016).

Faktaboks

Uttale
kajˈen

Cayenne er et administrativt og kommersielt senter med utførsel av rom, tømmer og gull fra havnen Dégrad des Cannes, elleve kilometer sørøst for byen. Foruten hermetikkfabrikk (ananas) er rekeindustrien betydelig. Byen har Pasteur-institutt, botanisk hage og et fort fra 1643.

Historie

Cayenne ble anlagt av franskmenn i 1643 og fikk navnet La Ravardière, før den ble utryddet av urfolk. I 1664 lyktes det å etablere en permanent koloni, som byttet hender mellom franskmenn, nederlendere og engelskmenn før den ble ført tilbake til fransk kontroll. Bystatus og navnet Cayenne fikk byen i 1777. I 1809 ble Cayenne erobret som en del av napoleonskrigene, deretter administrert fra Brasil. I 1814, etter Napoleon 2s abdikasjon, ble det besluttet å tilbakeføre byen til Frankrike.

Etter frigjøringen av slaver i 1848 ble Cayenne gjort til sentrum for de franske straffekoloniene. I 1852 vedtok Napoleon 3 at domfelte med dommer på mer enn syv år skulle sendes til Fransk Guyana. Fengslene ble stengt i 1945, og er i dag en turistattraksjon. 50 kilometer nordvest for Cayenne ligger øygruppen Îles du Salut og Djevleøya, som den jødiske artillerioffiseren Alfred Dreyfus ble forvist til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg