Cathrine Winnes

Faktaboks

Cathrine Winnes
Født
22. august 1977
Av /Nordic Artists Management.

Artikkelstart

Cathrine Winnes er en norsk dirigent som siden 2016 er sjefdirigent for Blåsarsymfonikerna i Stockholm (tidligere Stockholms Läns Blåsarsymfoniker). Hun er universitetslektor i direksjon ved Norges musikkhøgskole fra 2008.

Utdannelse

Winnes utdannet seg i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole fra 1996 til 2000, og hadde saksofon som instrument.

I 2000–2002 studerte hun direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Jorma Panula som lærer, og avsluttet diplomstudiet i 2002–2004 ved Norges musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud og Per Sigmund Thorp. Hun var dirigentstipendiat ved NTNU mellom 2006 og 2008.

Karriere

Winnes virket som korpsdirigent mens hun studerte, og har etter hvert gjestet ved samtlige av Forsvarets musikkorps. Med Christiania Blåseensemble ble hun norgesmester i janitsjar i Trondheim i 2013.

Winnes var kunstnerisk leder for Universitetets symfoniorkester i perioden 2006–2014. Hun gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2006, og har også gjestet Trondheim Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester foruten ensembler ellers i Skandinavia.

Hun dirigerte La traviata av Giuseppe Verdi under Oslo operafestival i 2009 og Czardasfyrstinnen av Emmerich Kálmán i 2012. I 2015 uroppførte hun operaen Adam & Eve – A Divine Comedy av Cecilie Ore under Festspillene i Bergen.

Cathrine Winnes var sjefdirigent for Östgöta Blåsarsymfoniker i Linköping i Sverige fra 2013 til 2017.

Ny musikk

Winnes dirigerer ofte ny musikk, og har ledet konserter ved Ultima-festivalen i Oslo. Hun har hatt klassiske modernister som Arnold Schönberg og Igor Stravinskij på programmet, og har ledet flere urfremførelser.

På plate har hun blant annet spilt inn musikk av den svenske komponisten Klas Backman med Norrköping Symfoniorkester på selskapet Naxos.

Priser

Den 18. desember 2019, ble Cathrine Winnes tildelt Norsk Komponistforenings likestillingspris 2019, etter å ha ledet Nasjonalballettens juleforestilling av Nøtteknekkeren. Hun fikk prisen for å ha arbeidet over flere år for å løfte frem likestillingsperspektivet i det skapende musikklivet, og for å ha utmerket seg i She Composes Like a Man, en miniserie for Sveriges Television om orkestermusikk komponert av kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg