Cathrine Winnes, norsk dirigent, sjefdirigent for Östgöta Blåsarsymfoniker i Linköping fra 2013 og for Blåsarsymfonikerna i Stockholm fra 2016. Hun er universitetslektor i direksjon ved Norges musikkhøgskole fra 2008. 

Winnes utdannet seg i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole fra 1996 til 2000, og hadde saksofon som instrument.

I 2000–2002 studerte hun direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Jorma Panula som lærer, og avsluttet diplomstudiet i 2002–2004 ved Norges musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud og Per Sigmund Thorp. Hun var dirigentstipendiat ved NTNU mellom 2006 og 2008. 

Winnes virket som korpsdirigent mens hun studerte, og har etter hvert gjestet ved samtlige av Forsvarets musikkorps. Med Christiania Blåseensemble ble hun norgesmester i janitsjar i Trondheim i 2013.

Winnes var kunstnerisk leder for Universitetets symfoniorkester i perioden 2006–2014. Hun gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2006, og har også gjestet Trondheim Symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester foruten ensembler ellers i Skandinavia. 

Hun dirigerte La traviata av Giuseppe Verdi under Oslo operafestival i 2009 og Czardasfyrstinnen av Emmerich Kálmán i 2012. I 2015 uroppførte hun operaen Adam & Eve – A Divine Comedy av Cecilie Ore under Festspillene i Bergen.

Winnes dirigerer ofte ny musikk, og har ledet konserter ved Ultima-festivalen i Oslo. Hun har hatt klassiske modernister som Arnold Schönberg og Igor Stavinskij på programmet, og har ledet flere urfremførelser.

På plate har hun blant annet spilt inn musikk av den svenske komponisten Klas Backman med Norrköping Symfoniorkester på selskapet Naxos

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.