Catherine Bernard, fransk forfatter og poet; skrev historiske romaner, tragedier og religiøs lyrikk. Hennes verker er preget av klassisismens idealer, og av Madame de Lafayettes historiske romaner.

Bernard skrev sin første roman Frédéric de Sicile (1680) som 17-åring. Denne romanen har også barokke trekk, med inspirasjon fra Honoré d'Urfés L'Astrée, da intrigen er sentrert rundt en forkledning. Men den er ikke så lang som barokkromanene. Den ble utgitt som om den var forfattet av en mann (sieur Pradon). Samtidig spiller romanens innhold på en forveksling mellom kjønn, da den handler om en prinsesse som utgir seg for å være prins.

Mest original var Bernard i sine essays om moralske og litteraturteoretiske spørsmål. Hennes mest kjente verk er tragedien Brutus (1690). Da Voltaire 40 år senere skrev en tragedie med samme tittel, oppstod det en debatt om hvorvidt Voltaire hadde plagiert Bernard. Debatten medførte også at man sådde tvil om hvorvidt det var Bernard som hadde skrevet tragedien fra 1690. Mange mente at det var hennes mentor Fontenelle som hadde skrevet mesteparten av stykket. Dette fastslår også Voltaire når han skriver om Bernard i sitt verk Le Siècle de Louis XIV (1751). Men det foreligger ingen bevis for at dette er riktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.