Catherine Bernard

Faktaboks

Catherine Bernard
Uttale
bɛrnˈar
Født
1662
Død
1712

Artikkelstart

Catherine Bernard var en fransk forfatter og poet. Hun skrev historiske romaner, tragedier og religiøs lyrikk med en stil som bar preg av klassisismens idealer, og av Madame de La Fayettes historiske romaner.

Bernard skrev sin første roman, Frédéric de Sicile (1680), som 17-åring. Denne romanen har også barokke trekk, med inspirasjon fra Honoré d'Urfés roman L'Astrée. Den er imidlertid ikke så lang som barokkromanene. Den ble utgitt som om den var forfattet av en mann (sieur Pradon). Romanens innhold dreier seg også om forveksling mellom kjønn. Intrigen er sentrert rundt en forkledning der en prinsesse utgir seg for å være prins.

Mest original var Bernard i sine essays om moralske og litteraturteoretiske spørsmål. Hennes mest kjente verk er tragedien Brutus (1690). Da Voltaire 40 år senere skrev en tragedie med samme tittel, oppstod en debatt om hvorvidt Voltaire hadde plagiert Bernard. Debatten medførte også at man sådde tvil om hvorvidt det var Bernard som hadde skrevet tragedien fra 1690. Mange mente at det var hennes mentor Fontenelle som hadde skrevet mesteparten av stykket. Dette hevder også Voltaire når han skriver om Bernard i sitt verk Le Siècle de Louis XIV (1751), men det foreligger ingen bevis for at det stemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg