Casuarinaceae. Hunnplante av arten Casuarina equisetifolia. Konglelignende blomsterstander og snelleplante- eller nålelignende blader gjør at de minner om bartrær. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Casuarinaceae (foto, Casuarina equisetifolia) av H. Robertson, Iziko Museums of Cape Town/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Casuarinaceae, tofrøbladet plantefamilie med ca. 70 arter og 4 slekter, Gymnostoma, Casuarina, Allocasuarina og Ceuthostoma. Trær med et eiendommelig, bartrelignende utseende med lange, tynne, hengende og grønne grener. Bladene er redusert til små skjell, som sitter i kranser rundt grenene, slående likt snelleplanter. De små, enkjønnete blomstene er lite iøynefallende og har et ubetydelig blomsterdekke. De sitter samlet i aks eller konglelignende blomsterstander.

Slekten Casuarina har ca. 45 arter, de fleste i Australia. De har alle en meget hard, tung og verdifull ved og går under navn av jerntrær, se jerntre. Veden er av urbefolkningen i Australia blitt brukt til våpen, ellers brukt til verktøy o.l. Barken av noen arter brukes til garving. Viktigste art er C. equisetifolia, et alminnelig kysttre i den gamle verdens tropiske land. I Australia danner det store skoger. Blir alminnelig dyrket i subtropiske land, også i middelhavslandene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.