Casuarinaceae. Hunnplante av arten Casuarina equisetifolia. Konglelignende blomsterstander og snelleplante- eller nålelignende blader gjør at de minner om bartrær. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Casuarinaceae (foto, Casuarina equisetifolia) av H. Robertson, Iziko Museums of Cape Town/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Casuarinaceae, tofrøbladet plantefamilie med ca. 70 arter og 4 slekter, Gymnostoma, Casuarina, Allocasuarina og Ceuthostoma. Trær med et eiendommelig, bartrelignende utseende med lange, tynne, hengende og grønne grener. Bladene er redusert til små skjell, som sitter i kranser rundt grenene, slående likt snelleplanter. De små, enkjønnete blomstene er lite iøynefallende og har et ubetydelig blomsterdekke. De sitter samlet i aks eller konglelignende blomsterstander.

Slekten Casuarina har ca. 45 arter, de fleste i Australia. De har alle en meget hard, tung og verdifull ved og går under navn av jerntrær, se jerntre. Veden er av urbefolkningen i Australia blitt brukt til våpen, ellers brukt til verktøy o.l. Barken av noen arter brukes til garving. Viktigste art er C. equisetifolia, et alminnelig kysttre i den gamle verdens tropiske land. I Australia danner det store skoger. Blir alminnelig dyrket i subtropiske land, også i middelhavslandene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.