Faktaboks

Caspar Friedrich Wolff
Født
1733
Død
1794
Caspar Friedrich Wolff
Av .

Caspar Friedrich Wolff var en tysk biolog og anatom, og en av grunnleggerne av embryologien (fosterlæren). I sin doktoravhandling (Theoria generationis) fra 1759 fremstilte han epigeneseteorien som sa at alle individer, både dyr og planter, gjennomløper en utvikling fra egg til voksen, og at egget ikke inneholder et fullt ferdig individ i miniatyr, slik tilhengerne av preformeringsteorien hevdet. Det var Wolffs arbeide som ga den gamle epigenetiske teori et nytt innhold.

Bakgrunn

Som sønn av en skredder var Wolff ikke tiltenkt noen akademisk løpebane, og han begynte sin utdannelse i 1753 som militærkirurg i hjembyen Berlin – et yrke som den gang ble ansett som et rent håndverk. Han fortsatte likevel på et medisinstudium i Halle to år senere, hvor Johan Friedrich Meckel d.e. – far til eponymet til Meckels divertikkel – var hans anatomilærer.

Medisinskhistorisk betydning

Etter endt studium underviste Wolff anatomi og fysiologi i Berlin og Breslau, men kom i strid med både Kirken og de medisinske professorene på grunn av sine 'radikale' utviklingsteorier. Især var den mektige Albrecht von Haller en av motstanderne. Wolff kunne dermed ikke regne med noen akademisk karriere i Berlin, men fikk isteden gjennom Katharina den store et tilbud om en stilling i St. Petersburg. Han mottok denne i 1767 og kom til å arbeide med embryologi-studier i Russland til sin død.

Wolff så en nær sammenheng mellom planters og dyrs utvikling, noe som førte ham til begrepet 'kimblad'. Han var en av de få i samtiden som gjorde vitenskapelig bruk av mikroskopet, spesielt ved sine studier av kyllingens utvikling i egget. Han studerte den embryonale oppbygningen av hjertet, oppdaget urnyreanlegget med Wolffs gang, og bidro med en rekke andre nyvinninger innen embryologien. Først flere år etter sin død ble Wolffs navn kjent og hans ideer akseptert, spesielt gjennom Johann Friedrich Meckel d.y. som i 1812 oversatte hans verker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg