Casio

Artikkelstart

Casio er et japansk industrikonsern grunnlagt i 1957. Konsernet produserer blant annet forbrukerelektronikk som digitale kameraer, kalkulatorer, synthesizere, klokker og kontorrekvisita. Hovedkontoret ligger i Shibuya i Tokyo, Japan.

I 2020 hadde Casio en omsetning på cirka 2,5 milliarder amerikanske dollar og rundt 11 000 ansatte.

Historie

Casio har røtter tilbake til 1946, da Tadao Kashio startet produksjon av maskindeler. Sammen med sine to brødre utviklet han en elektrisk kalkulator og grunnla i 1957 Casio Computer for å markedsføre denne. Casio er en anglifisering av familienavnet. I 1974 kom selskapets første digitale armbåndsur.

Casio startet i 1980 produksjon av serien av Casiotone synthesizere. Disse var rimelige digitale synthesizere for hjemmebruk, produsert både med minitangenter og tangenter i full størrelse. CZ-serien av profesjonelle synthesizere, lansert i 1984, brukte faseforskyvning som syntesemetode, og var lettere å programmere enn Yamahas suksesfulle synthesizer DX7 fra 1983, og Casio CZ-1000 fra 1985, som hadde tangenter i full størrelse, kostet ikke stort mer enn halvparten av en DX7. Serien av CZ synthesizere var med på å gjøre profesjonelle synthesizere mer tilgjengelig prismessig, men var også brukt av flere store artister, og er av mange regnet som klassikere

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg