kasjutre
Kasjutre (Anacardium occidentale)

Global produksjon av kasjutre, 1961-2021

1961 287535
1962 324895
1963 349088
1964 383437
1965 386303
1966 381318
1967 387776
1968 483538
1969 452676
1970 511939
1971 558846
1972 558142
1973 624348
1974 585246
1975 563785
1976 507534
1977 519619
1978 488642
1979 457681
1980 464195
1981 494157
1982 488361
1983 474989
1984 501405
1985 574013
1986 617266
1987 614274
1988 682583
1989 743835
1990 826939
1991 886588.76
1992 873090.27
1993 913123.49
1994 1034481.37
1995 1147731.41
1996 1216765.92
1997 1326766.13
1998 1270728.72
1999 1729951.94
2000 1874151.96
2001 1868886.76
2002 1991699.35
2003 2116693.96
2004 2314293.13
2005 2470024.75
2006 2677821.85
2007 2789057.31
2008 3098306.33
2009 3184601.79
2010 3050698.24
2011 3231813.66
2012 3005857.1
2013 2944186.1
2014 2932156.98
2015 3335038.78
2016 3069921.41
2017 3388500.86
2018 3705602.22
2019 3483422.58
2020 3675647.81
2021 3708153.12
Kilde: FAOSTAT

Kasjutre er en plante i slekten Anacardium i sumakfamilien. Fra dette treet kommer kasjunøtter og kasjueple. Arten hører hjemme i Trinidad og tropisk Sør-Amerika, men dyrkes overalt med egnet tropisk klima.

Faktaboks

Uttale
k'asjutre
Også kjent som
acajoutre, cashewtre
Vitenskapelig navn
Anacardium occidentale
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
3,7 millioner tonn (2021)

Beskrivelse

Kasjutre er et opptil 12 meter høyt alltidgrønt tre. Det har normalt en kort og krokete stamme og en bred, mørk krone. Bladene er hele, læraktige og spredtstilte. Blomstene er små, radiærsymmetriske og sitter i blomsterstander med en blanding av en- og tokjønnede blomster. Frukten er en nøtt som sitter på en fruktstilk som svulmer opp til en hjelpefrukt når frukten modnes.

Utbredelse

Treet vokser i tropiske områder med tørketid i Trinidad og i nordlige Sør-Amerika. Den dyrkes overalt hvor det er passende klima som skyggetre og for produksjon av kasjunøtter.

Bruk

Fruktene til kasjutreet er nyreformede. Ved basis av frukten sitter en kjøttfull hjelpefrukt dannet av blomsterskaftet (stilken). På bildet er en hjelpefrukt og frukt skåret over. Hjelpefrukten (kasjueplet) er den gule delen øverst på bildet, mens frukten er nederst. Det brune, ytre laget av frukten er fruktveggen, mens den lyse, indre delen er frøet (kasjunøtten).

/Flora of Zimbabwe.
Lisens: CC BY NC 2.0

Treet produserer nyreformete nøttefrukter med spiselige frø som kalles kasjunøtter. Disse inneholder omkring 44 prosent fett (hvorav mesteparten er enumettet) og spises rå, ristet eller knust til kasjusmør (cashewsmør).

Når kasjunøtten er moden, svulmer fruktstilken opp og blir saftig. Denne er spiselig og kalles kasjueple. I form, farge og smak minner det om et eple.

Fruktveggen, nøtteskallet, har tallrike, små oljerom med en olje som blir svart i luft, og som er etsende og allergen. Oljen inneholder fenolforbindelser kalt cardol, cardanol og urushiol. Disse brukes industrielt blant annet til fremstilling av plast og fenolharpiks.

Kasjutreets trevirke har begrenset styrke og holdbarhet og brukes mest lokalt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kasjutre
Anacardium occidentale
Encyclopedia of Life-ID
582263
GBIF-ID
5421368

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg