Cashewnøtt-treet

Fruktene til cashewnøttreet er nyreformede. Under frukten sitter en kjøttfull hjelpefrukt dannet av blomsterskaftet (stilken). På bildet er en hjelpefrukt og frukt skåret over. Hjelpefrukten er den gule delen øverst på bildet, mens frukten er nederst. Det brune, ytre laget av frukten er fruktveggen, mens den lyse, indre delen er frøet (cashewnøtten).
/Flora of Zimbabwe.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Cashewnøtt-treet er en art i sumakfamilien (Anacardiaceae). Den stammer opprinnelig fra Vestindia, men dyrkes overalt i tropene. Dette er store trær med en mektig, tett krone og eggrunde, hele, læraktige blad.

Faktaboks

Uttale
akaʃˈu
Også kjent som
Ajacoutreet
Vitenskapelig navn
Anacardium occidentale
Beskrevet av
Carl von Linné

Treet produserer nyreformete nøttfrukter, cashewnøtt eller elefantlus, som inneholder en velsmakende olje. Fruktveggen, ”nøtteskallet”, har tallrike, små oljerom med stoffer som blir svarte i luft og har en skarp, brennende smak. Det er viktig at disse ikke kommer med når frøene spises.

Stoffene i fruktveggen brukes til tøyfarge og til vaskeekte blekk. Stilkene som bærer disse nøttene svulmer opp og blir kjøttfulle og spiselige når nøttene er modne. Disse minner minner i form, farge og smak om et eple (acajou).

Acajou brukes også som betegnelse på trevirket fra mange andre trearter, og blant annet er det den franske betegnelsen på mahogni.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Cashewnøtt-treet
Anacardium occidentale
GBIF-ID
5421368

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg