Cashewnøtt-treet, eller Acajoutreet er en art i familien Anacardiaceae. Stammer opprinnelig fra Vestindia, men dyrkes overalt i tropene. Store trær med en mektig, tett krone og eggrunde, hele, læraktige blad.

Treet produserer nyreformete nøttfrukter, cashewnøtt eller elefantlus, som inneholder en velsmakende olje. Fruktveggen, ”nøtteskallet”, har tallrike, små oljerom med stoffer som blir svarte i luft og har en skarp, brennende smak. Det er viktig at disse ikke kommer med når frøene spises.

Stoffene i fruktveggen brukes til tøyfarge og til vaskeekte blekk. Stilkene som bærer disse nøttene svulmer opp og blir kjøttfulle og spiselige når nøttene er modne. Disse minner minner i form, farge og smak om et eple (acajou).

Acajou brukes også som betegnelse på trevirket fra mange andre trearter, bl.a. er det den franske betegnelsen på mahogni.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.