Casablanca (film)

Humphrey Bogart og Ingrid Bergman hører på Dooley Wilson som spiller As Time Goes By på kafeen Rick’s, i filmen Casablanca. Bogart sier aldri det berømte «Play it again, Sam», derimot sier Ingrid Bergman «Play it, Sam, play As Time Goes By».

Av /KF-arkiv ※.

Filmens klassiske periode var en storhetstid både for sjangerfilmen og hverdagsskildringen. I scenen fra Casablanca (1942) ser vi fire av 1940-årenes mest kjente filmstjerner på ett brett, (f. v.) Humphrey Bogart, Claude Rains, Paul Henreid og Ingrid Bergman.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Casablanca er en amerikansk spillefilm (1942) i regi av Michael Curtiz, etter manus av Julius og Philip Epstein og Howard Koch basert på Murray Burnett og Joan Alison sitt skuespill Everybody Comes to Rick's. Filmversjonen er et romantisk drama henlagt til et Marokko styrt av den franske Vichy-regjeringen. Baren til amerikaneren Rick Blaine er et samlingssted for europeere på flukt fra nazismen, men Casablanca er en utrygg mellomhavn som det haster å kommer seg videre fra.

Faktaboks

Uttale
casablˈanca

Sentrale skuespillere i Casablanca er Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt og Peter Lorre. Filmens foto er ved Arthur Edeson, mens Max Steiner var ansvarlig for musikken som inneholder den kjente melodien «As Time Goes By» sunget av Dooley Wilson. Casablanca vant Oscar-pris for beste film, regi og manus, og er nesten alltid inkludert i kritikerlister over tidenes beste filmer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg