Faktaboks

Casablanca
arabisk ad-Dar al-Bayda eller Dar el-Beïda, 'det hvite hus'
Uttale
casablˈanca
Casablanca

Casablanca, Marokkos største by, med den store Hassan 2s moské i forgrunnen. Moskeen er på 20 000 m2 og er tre ganger så stor som St. Paul’s Cathedral i London. Den har plass til 25 000 mennesker innvendig, 80 000 utvendig.

Av /NTB Scanpix ※.

Hassan 2s moské i Casablanca er blant verden største moskeer. Moskeen ble ferdigstilt i 1992, og er tegnet av den franske arkitekten Michel Pinseau.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Casablanca er en by i Marokko som er landets største by og den største byen i de land som deltar i Magreb-unionen (Algerie, Libya, Marokko, Mauritania og Tunisia). Byen ligger ved Atlanterhavet.

Storbyområdet har 5,09 millioner innbyggere (2022) og er delt inn i fem prefekturer: Casablanca-Anfa, Aïn Chok-Hay Hassani, Ben Msik-Sidi Othmane, Hay Mohamed-Aïn Sebâa og Mohamedia-Znata. Dette er det største storbyområdet.

Næringsliv og transport

Casablanca, som er en handels-, industri- og havneby, er Afrikas viktigste finanssenter. Byen har den største havnen i Nord-Afrika etter Tanger. Havnen tar hånd om nesten ¾ av Marokkos utenrikshandel. ⅔ av eksporten består av fosfat. Resten er vesentlig jernmalm og jordbruksprodukter. Fisket er betydelig.

Industrien i Casablanca står for halvparten av landets totale industriproduksjon. De viktigste bransjene er tekstil-, konserves-, kjemisk, tobakks- og sementindustrien, samt petroleumsraffinering og skipsbygging.

Casablanca er sentrum for landets jernbanesystem, med forbindelse til alle de andre større byene i Marokko. Mohammed V internasjonale flyplass er 30 kilometer sørøst for byen. Dette er landets største flyplass. Antall passasjerer som benyttet seg av denne flyplassen, økte fra 6,3 millioner i 2009 til mer enn ti millioner i 2019.

Kultur og utdanning

Hassan 2.s moské ble åpnet i 1993 og er den største moskeen i Afrika. Bønnehallen rommer 25 000 personer. I tillegg er det plass til 80 000 personer på plassen foran moskeen, som har en 210 meter høy minaret. I Casablanca er det en rekke andre store moskeer. Katedralen Sacré-Coeur ble oppført i 1930 i art deco- stil. St. Johannes evangeliske kirke ble bygd i 1906 og er den eldste kirken i Casablanca som er i bruk. Casablanca har det eneste jødiske museum i den arabiske verden. Hassan 2.-universitetet ble åpnet i 1975 og er byens største universitet med 24 000 studenter. I byen er det også to private universiteter.

Bybeskrivelse

Casablanca har vokst med voldsom fart (1920: 20 000 innbyggere, 1936: 257 000 innbyggere, 1947: 551 000 innbyggere). Byen har store områder med europeisk bebyggelse side om side med de arabiske bydelene. Det moderne forretningssentrumet ligger omkring Muhammad V-plassen og Forente nasjoner-plassen. Fra denne stråler flere avenyer ut, som igjen krysses av flere ringveier. Den opprinnelige arabiske by (medina) er fortsatt delvis omgitt av murer, og består av trange gater med hvitkalkede mur- eller steinhus. Moderne boligområder strekker seg langs kysten. Store slumområder (bidonvilles) har vokst opp i utkanten av byen.

Historie

Casablanca ble anlagt i 1515 av portugiserne (portugisisk Casa Branca) på stedet etter et tidligere ødelagt piratreir, Anfa. Byen ble nesten ødelagt ved jordskjelv i 1755, senere gjenreist av sultan Mohammed ben Abdallah (1710–1790). Casablanca ble okkupert av franskmennene i 1907 og administrert under Det franske protektorat i perioden 1912–1956. Casablanca-konferansen, mellom Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt og deres militære rådgivere, ble avholdt her i 1943.

Norge i Casablanca

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Casablanca.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg