CasaPound

CasaPound-demonstrasjon i Bolzano, Italia, mars 2011.

CasaPound er en italiensk politisk bevegelse og parti, oppkalt etter den amerikanske poeten Ezra Pound.

Opprinnelse

Bevegelsen hadde sin opprinnelse blant en gruppe husokkupanter i Roma i 2003, som protesterte mot boligsituasjonen i byen. CasaPound var i utgangspunktet ikke en politisk organisasjon i vanlig forstand, men snarere et samlingssted med sosiale aktiviteter og politiske og kulturelle arrangementer. Det politiske budskapet som har vært rådende i bevegelsen har høyreekstreme og fascistiske trekk, og enkelte medlemmer har selv uttalt at CasaPound er en fascistisk bevegelse.

CasaPound holder til i Via Napoleone III i den italienske hovedstaden, men bevegelsen har også spredd seg til andre byer i Italia. Man regner med at den har rundt 6000 medlemmer.

Politisk parti

CasaPound-plakat som anklager Italias statsminister og utenriksminister for ikke å gjøre nok for å få hentet hjem italienske soldater arrestert i India for drapet på to indiske fiskere i 2012.

I 2008 ble bevegelsen registret som en organisasjon under navnet CasaPound Italia (CPI). Denne organisasjonen har et politisk program, og den stilte lister til parlamentsvalget i 2013. På landsbasis fikk partiet 47 691 stemmer ved valget til deputertkammeret, noe som tilsvarte 0,14 prosent av de avgitte stemmene.

Det politiske programmet er preget av kritikk av markedsliberalismen og av de store internasjonale finansinstitusjonene, og ideologien er basert på nasjonalisme og antikapitalisme. CasaPound Italia ønsker en sterk italiensk stat, og ønsker å stenge grensene for innvandring. Videre er partiet opptatt av å bevare tradisjonelle familieverdier.

I 2014 samarbeidet CasaPound til en viss grad med partiet Lega Nord, men dette samarbeidet ble senere avsluttet.

Ved valget til deputertkammeret i mars 2018 fikk CasaPound 310 793 stemmer (0,9 prosent av de avgitte stemmene).

Partiets leder er Gianluca Iannone mens Simone Di Stefano var partiets statsministerkandidat til parlamentsvalget i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg