Carter Burwell

Faktaboks

Carter Burwell

Carter Benedict Burwell

Født
18. november 1955, New York City, New York, USA

Artikkelstart

Carter Burwell er en filmkomponist fra USA, kjent for sitt samarbeid med Coen-brødrene og for filmer som Tre konger (Three Kings, 1999), Being John Malkovich (1999), Adaptation (2002), Til Huttetuenes land (Where the Wild Things Are, 2009) og Carol (2015).

Burwell studerte elektronisk musikk og animasjon ved Harvard University og arbeidet vekselsvis som animatør, dataprogrammerer, musiker og komponist for dans, før han ble engasjert som filmkomponist på Coen-brødrenes spillefilmdebut Blood Simple i 1984.

Samarbeidet med Coen-brødrene har fortsatt på de aller fleste av deres filmer, deriblant Miller's Crossing (1990), Fargo (1996), Den store Lebowski(The Big Lebowski, 1998), The Man Who Wasn't There (2001), No Country for Old Men (2007) og True Grit – Et ekte mannfolk (True Grit, 2010). Burwell har også samarbeidet flere ganger med regissører som David Beaird, Bill Condon, James Foley, Michael Caton-Jones, John Lee Hancock og Spike Jonze.

Priser og utmerkelser

I 2016 mottok Burwell en Satellite-pris, World Soundtrack Awards publikumspris og både Oscar- og Golden Globe-nominasjoner for sin musikk til Todd Haynes’ film Carol, menshans musikk til den HBO-produserte miniserien Mildred Pierce (2011)ble belønnet med en Emmy-pris. Han har i tillegg vunnet ni ASCAP-priser i klassen Top Box Office Films og en rekke andre priser og utmerkelser for sitt arbeid i Hollywood.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg