Carsten Tank-Nielsen

Faktaboks

Carsten Tank-Nielsen
født:
16. september 1877, Horten
død:
2. august 1957, Oslo

Carsten Tank-Nielsen var en norsk sjøoffiser og pioner i marinen. Han var den første norske ubåtkaptein og var med på å hente Norges første fly.

Bakgrunn

Tank-Nielsen ble offiser i 1898, etter utdanning ved Sjøkrigsskolen, og spesialiserte seg innen torpedo og elektroteknikk. Han fikk utdanning i Østerrike-Ungarn og ble sjef på en motortorpedobåt. Etter videreutdanning i Tyskland ble han sjef på Kobben, den første norske ubåt. Sammen med Kobben-kollega Hans Dons organiserte Tank-Nielsen i 1912 innkjøpet av Norges første fly, Start.

Tank-Nielsen ble sjef for Undervannsbåtdivisjonen i 1914, senere for ubåtstasjonen på Teie før han ble sjef for Marinens undervannsbåtinspeksjon i 1929. I 1934 ble han satt til å lede 2. sjøforsvarsdistrikt, med sete i Bergen, og ved utbruddet av andre verdenskrig ledet han nøytralitetsvakten på Vestlandet.

Andre verdenskrig

8. april 1940 ga han han ordre om skjerpet beredskap og om å gjøre klar distriktet. Men forsvaret kunne likevel ikke holde stand mot overmakten neste dag, og han trakk seg tilbake mot Voss. Tank-Nielsen fikk reorganisert Sjøforsvaret for å hindre tyskerne tilgang til fjordene, men presset ble for stort og han måtte sykmeldes. Etter felttogets slutt satt han en kort tid på Grini og gikk i 1941 av med pensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg