Carsten Tank-Nielsen var en norsk sjøoffiser og pioner i marinen. Han var den første norske ubåtkaptein og var med på å hente Norges første fly.

Tank-Nielsen ble offiser i 1898, etter utdanning ved Sjøkrigsskolen, og  spesialiserte seg innen torpedo og elektroteknikk. Han fikk utdanning i Østerrike-Ungarn og ble sjef på en motortorpedobåt. Etter videreutdanning i Tyskland ble han sjef på Kobben, den første norske ubåt. Sammen med Kobben-kollega Hans Dons organiserte Tank-Nielsen i 1912 innkjøpet av Norges første fly, Start.

Tank-Nielsen ble sjef for Undervannsbåtdivisjonen i 1914, senere for ubåtstasjonen på Teie før han ble sjef for Marinens undervannsbåtinspeksjon i 1929. I 1934 ble han satt til å lede 2. sjøforsvarsdistrikt, med sete i Bergen, og ved utbruddet av andre verdenskrig ledet han nøytralitetsvakten på Vestlandet.

8. april 1940 ga han han ordre om skjerpet beredskap og om å gjøre klar distriktet. Men forsvaret kunne likevel ikke holde stand mot overmakten neste dag, og han trakk seg tilbake mot Voss. Tank-Nielsen fikk reorganisert Sjøforsvaret for å hindre tyskerne tilgang til fjordene, men presset ble for stort og han måtte sykmeldes. Etter felttogets slutt satt han en kort tid på Grini og gikk i 1941 av med pensjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.