Caroline Schlegel-Schelling

Faktaboks

Caroline Schlegel-Schelling
Uttale
schlˈegel-schˈelling
Født
12. september 1763, Göttingen
Død
7. september 1809, Maulbronn
Caroline Schlegel-Schelling, malt av Johann Friedrich August Tischbein

Artikkelstart

Caroline Schlegel-Schelling var en tysk forfatter, litteraturkritiker og oversetter.

Schlegel-Schelling var, sammen med brødrene Friedrich og August Wilhelm Schlegel samt Dorothea Schlegel, toneangivende i den tyske tidligromantikken, Jena-romantikken.

Biografi

Schlegel-Schelling utmerket seg allerede som ung som svært velutdannet og belest. Hun ble tidlig kjent med forfattere som Gottfried August Bürger og August Wilhelm Schlegel. Etter et kort ekteskap levde hun et svært utypisk liv for datidens kvinner: Hun var politisk engasjert, levde et omflakkende liv, inngikk flere kjærlighetsforhold og fikk barn utenfor ekteskap. I 1796 giftet hun seg med August Wilhelm Schlegel. De flyttet til Jena, hvor deres hjem ble sentrum for Jena-romantikken. I 1803 skilte ekteparet seg, og hun giftet seg med filosofen Friedrich Schelling.

Verk

Schlegel-Schelling forfattet litteratur- og teateranmeldelser samt litteraturteoretiske skrifter, mange av disse i samarbeid med August Wilhelm Schlegel. Hennes bidrag til blant annet hans Ueber Shakspeare’s Romeo und Julia og til hans oversettelser av William Shakespeare er betydelig, selv om tekstene kom ut kun under ektemannens navn.

Hun etterlot seg en omfattende brevsamling. Brevene er personlige, ofte i form av dagbokopptegnelser, og gir et innblikk både i brevskriverens personlighet og mange av datidens kulturelle og politiske hendelser. De har kommet ut i flere utgaver, blant annet kommentert av forfatteren Ricarda Huch (1914) og av germanisten og forfatteren Sigrid Damm (1979).

Betydning

Schlegel-Schellings kulturhistoriske bidrag til utviklingen av Jena-romantikken er betydelig. Som svigerinnen Dorothea Schlegel var hun en av de få kvinnene som brøt med datidens kjønnskonvensjoner.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg