Caroline Schlegel-Schelling malt av Johann Friedrich August Tischbein

Caroline Schlegel-Schelling malt av Johann Friedrich August Tischbein av Malt av Johann Friedrich August Tischbein. Falt i det fri (Public domain)

Caroline Schlegel-Schelling, tysk forfatter, litteraturkritiker og oversetter. Caroline Schlegel-Schelling var, sammen med brødrene Friedrich og August Wilhelm Schlegel, samt Dorothea Schlegel, toneangivende i den tyske tidligromantikken, Jena-romantikken.

Caroline Schlegel-Schelling utmerket seg allerede som ung som svært velutdannet og belest. Hun ble tidlig kjent med forfattere som Gottfried August Bürger og August Wilhelm Schlegel. Etter et kort ekteskap levde hun et svært utypisk liv for datidens kvinner: Hun var politisk engasjert, levde et omflakkende liv, inngikk flere kjærlighetsforhold og fikk barn utenfor ekteskap. I 1796 giftet hun seg med August Wilhelm Schlegel. De flyttet til Jena, hvor deres hjem ble sentrum for Jena-romantikken. I 1803 skilte ekteparet seg, og hun giftet seg med filosofen Friedrich Schelling.

Caroline Schlegel-Schelling forfattet litteratur- og teateranmeldelser samt litteraturteoretiske skrifter, mange av disse i samarbeid med August Wilhelm Schlegel. Hennes bidrag til blant annet hans Ueber Shakspeare’s Romeo und Julia og til hans Shakespeare-oversettesler er betydelig, selv om tekstene kom ut kun under ektemannens navn.

Hun etterlot seg en omfattende brevsamling. Brevene er personlige, ofte i form av dagbokopptegnelser, og gir et innblikk både i brevskriverens personlighet og mange av datidens kulturelle og politiske hendelser. De har kommet ut i flere utgaver, blant annet kommentert av forfatteren Ricarda Huch (1914) og av germanisten og forfatteren Sigrid Damm (1979).

Caroline Schlegel-Schellings kulturhistoriske bidrag til utviklingen av Jena-romantikken er betydelig. Som svigerinnen Dorothea Schlegel, var hun en av de få kvinnene som brøt med datidens kjønnskonvensjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.