Caroline Herschel

Faktaboks

Caroline Herschel
Caroline Lucretia Herschel
Uttale
hˈə:ʃəl
Født
16. mars 1750, Hannover, Tyskland
Død
9. januar 1848, Hannover, Tyskland
Av .

Artikkelstart

Caroline Herschel var en tysk-britisk astronom, mest kjent for å ha oppdaget flere kometer, spesielt den periodiske kometen 35P/Herschel-Rigollet som bærer hennes navn.

Caroline Herschel var søster til William Herschel, og i 1772 flyttet hun til ham i Bath i England fra sin fødeby Hannover. I tillegg til å ha ansvar for husholdningen, fungerte hun som vitenskapelig assistent i brorens astronomiske arbeide, og fra 1787 fikk hun betalt en årlig pensjon fra kong Georg 3 for dette. Caroline Herschel regnes derfor som verdens første profesjonelle kvinnelige astronom. Hun var også den første kvinne som fikk Royal Astronomical Societys gullmedalje, og det første kvinnelige æresmedlem av det samme selskapet.

Etter brorens død i 1822 flyttet hun tilbake til Hannover der hun fortsatte sine astronomiske undersøkelser. Blant annet fullførte hun en store katalog over stjernetåker og stjernehoper som hun og William Herschel hadde arbeidet med. På sin 96-årsdag fikk hun en gullmedalje for sine vitenskapelige bidrag av kong Fredrik Wilhelm 4 av Preussen.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg