Carlsberg Laboratorium, vitenskapelig institusjon i København, stiftet 1875 av bryggerieier J. C. Jacobsen med det formål gjennom kjemiske og gjæringsfysiologiske undersøkelser å skape et vitenskapelig grunnlag for bryggerivirksomheten. Med dette for øye ble laboratoriet delt i en kjemisk og en fysiologisk avdeling med hver sin forstander, som har tittelen professor. Av forstanderne har de avdøde professorer J. Kjeldahl og E. Chr. Hansen oppnådd verdensberømmelse. Professor E. Chr. Hansen klarte 1883 å rendyrke ølgjæren. Oppdagelsen revolusjonerte ølbryggingen og har vært grunnleggende for den gjæringsfysiologiske vitenskap. Laboratoriet ble 1972 overtatt av De Forenede Bryggerier (nå Carlsberg A/S).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.