Carlo Collodi

Faktaboks

Carlo Collodi
pseudonym for Carlo Lorenzini
Uttale
kållˈådi
Født
24. november 1826
Død
26. oktober 1890

Artikkelstart

Carlo Collodi var en italiensk forfatter. I vår tid huskes han best for barneboken Pinocchio (1883, første norsk oversettelse ved Margrethe Munthe i 1921), hvor hovedpersonen er tredukken Pinocchio, som på magisk vis blir vekket til live etter å ha blitt skåret ut av treskjæreren Geppetto.

Pinocchio er en tvetydig bok, som fra en side sett er en streng moralsk fabel, hvor tregutten Pinocchio utsettes for ulike straffemetoder for hvert regelbrudd. Boken fremstiller en nyttig og praktisk moral; den ulydige og dovne får sin straff, mens den gode og flittige blir belønnet. Hensikten forsøkes ikke oppnådd gjennom en kjedelig moralisering, men gjennom en spennende kombinasjon av det realistiske og det fantastiske.

Fra en annen side sett kan de komisk overdrevne straffemetodene framstå som bokens hovedtema. Det er også mulig å oppfatte boken som en selvbiografisk fabel, eller som en drøfting av hvorvidt det er bryet verdt for et barn å bli oppdratt og sivilisert.

Walt Disneys tegnefilm Pinocchio (1940) er bygd på Collodis fortelling, men er vesentlig mildere i moralen. I 2002 kom Roberto Benignis filmatisering av Pinocchio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg