Faktaboks

Carlo Ginzburg
Født
15. april 1939, Torino, Italia
Carlo Ginzburg
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Carlo Ginzburg er en italiensk historiker. Han er kjent som en av grunnleggerne av mikrohistorie, en retning innenfor historiefaget som beskriver og analyserer enkelthendelser og enkeltpersoner og bruker disse for å belyse større forhold.

Forskerbiografi

Ginzburg tok sin doktorgrad ved Universitetet i Bologna i 1962, og har vært professor ved Universitetet i Bologna, UCLA i California, og senest Scuola Normale Superiore di Pisa. Hans internasjonale gjennombrudd kom i 1980 med den engelske oversettelsen av Il formaggio e i vermi (italiensk utgave 1976) under tittelen The Cheese and the Worms : The Cosmos of a Sixteenth Century Miller.

Forskningsinteresse

Carlo Ginzburg har vært spesielt interessert i avvikende personer og fenomener i Italia på 1500- og 1600-tallet, og brukt deres historier for å utforske folkelige forestillinger, og spenningen mellom rasjonalisme og irrasjonalisme i historien.

Som en av de fremste representantene for mikrohistorie har han stått for en historieskriving som fokuserte mer på enkeltpersoner enn på grupper eller klasser, i klar kontrast til sosialhistorie, som var den dominerende historiefaglige retningen på 1960- og 1970-tallet.

Carlo Ginzburg er sønn av Natalia Ginzburg.

Utgivelser

Carlo Ginzburgs mest berømte bøker er:

  • Il formaggio e i vermi (italiensk utgave 1976) under tittelen The Cheese and the Worms : The Cosmos of a Sixteenth Century Miller.
  • I benandanti (1966, engelsk utgave: The Night Battles : Witchcraft and Agrarian Cults in the Sixteenth and Seventeenth Centuries, 1983)
  • Storia notturna: Una decifrazione del Sabbat (1989, engelsk utgave: Ecstasies. Deciphering the Witches' Sabbath, 1991)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg