Carl Schmitt

Faktaboks

Carl Schmitt
Født
11. august 1888, Plettenberg, Tyskland
Død
7. april 1985, Plettenberg, Tyskland

Artikkelstart

Carl Schmitt var en tysk jurist og filosof, og professor i Berlin i 1928–1945. Schmitt påvirket betydelige intellektuelle som Karl Mannheim, Raymond Aron, Alexandre Kojeve og Walter Benjamin. Han ble imidlertid en støttespiller for nazismen. Etter andre verdenskrig slapp han med påtaleunnlatelse, men fikk læreforbud ved tyske universiteter. Det var en oppblomstring i interessen for Schmitt i 1980- og 1990-årene.

Filosofi

Schmitts politiske tenkning er sterkt påvirket av katolisismen, og alle hans politiske begreper er sekulariserte teologiske begreper.

For Schmitt er det politiske definert av skillet mellom venn og fiende, og innebærer at krigsfaren alltid er reell. En politisk handling består i å opprettholde sin egen eksistens og tilintetgjøre dem som truer den, og det er ikke noe rom for å overvinne motsetninger gjennom diskusjon.

Slik politisk handling er statens rett alene, og for å opprettholde seg selv må staten også eliminere alle indre fiender, det vil si alle som ikke passer inn i en homogen helhet.

Blant hans verker kan nevnes:

  • Politische Theologie, 1922
  • Der Begriff des Politischen, 1933. På norsk, Begrepet om det politiske, 2007
  • Politische Theologie II, 1970
  • Politikk og rett. Et antiliberalt tema med variasjoner (utvalg ved Rune Slagstad, oversettelse ved Øystein Skar), Oslo: 2019

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bendersky, Joseph W.: Carl Schmitt: theorist for the Reich, 1983
  • Kodalle, Klaus-Michael: Politik als Macht und Mythos : Carl Schmitts Politische Theologie, 1973
  • Noack, Paul: Carl Schmitt : eine Biographie, 1993
  • Schwab, George: The challenge of the exception: an introduction to the political ideas of Carl Schmitt between 1921 and 1936, 2nd ed., 1989

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg