Carl Mülertz Størmer

Faktaboks

Carl Mülertz Størmer
Fredrik Carl Mülertz Størmer
Født
3. september 1874, Skien, Telemark
Død
13. august 1957, Oslo
Carl Mülertz Størmer, født i Skien, norsk matematiker og nordlysforsker.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Maleri 1927. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Carl Størmer
Av /※.

Carl Størmer med nordlyskamera i Bossekop, Finnmark. Foto fra 1910.

Av /NTB Scanpix ※.

Carl Mülertz Størmer var en norsk matematiker og nordlysforsker.

Bakgrunn

Størmer ble cand.real. i 1898, universitetsstipendiat i 1899 og var professor i matematikk ved Universitetet i Oslo i perioden 1903–1946. Hans første vitenskapelige arbeid, et studium av trigonometriske rekker, ble utgitt allerede i 1892.

Nordlysforskning

Da Kristian Birkeland omkring århundreskiftet lanserte sin nordlysteori, ble Størmer grepet av den utfordring dette representerte når det gjaldt å følge opp eksperimentene med teoretiske beregninger. Gjennom hele sin forskningsvirksomhet i de følgende 50 år var Størmer opptatt av problemer i forbindelse med nordlys og beslektede geofysiske fenomener. Birkeland hevdet at nordlys dannes ved at elektrisk ladede partikler fra Solen ledes av Jordens magnetfelt ned i atmosfæren og får denne til å lyse opp. Størmer utviklet det matematiske verktøy for å beregne elektriske partiklers baner rundt en magnetisk kule. Størmers analyse av elektroners bevegelse i verdensrommet fikk senere også stor betydning for forståelsen av kosmisk stråling.

I 1909 begynte han systematiske forsøk med fotografering av nordlys, og utviklet sammen med O. A. Krogness et spesielt kamera for nordlysfotografering. Han beskrev og systematiserte de forskjellige nordlysformer og utgav et fotografisk nordlysatlas. Størmer utviklet også en metode for å bestemme nordlysets høyde ut fra samtidige fotografier fra to forskjellige stasjoner. Dette var de første pålitelige høydebestemmelser av nordlys, og Størmers videre arbeid med dette, hvor han og hans medarbeidere bearbeidet mer enn 14 000 observasjoner, gav meget nøyaktig informasjon om høydefordeling av forskjellige typer nordlys. De første systematiske undersøkelser av perlemorskyer, blant annet høydebestemmelse, ble foretatt av Størmer. Resultatene av hans arbeid er sammenfattet i en stor monografi The Polar Aurora (1955). Hans populærvitenskapelige bok Fra verdensrummets dybder til atomernes indre er oversatt til mange språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg