Carl Gustav Otto Hansen, norskamerikansk avismann, musiker og forfatter. Hansen var i mange år en sentral skikkelse i den norske kolonien i Minneapolis, mest i sitt virke som avismann, men også som kordirigent og pådriver i et voksende norskamerikansk foreningsliv.

Hansens familie kom til USA 1881 og bosatte seg i Minneapolis året etter. Bortsett fra tre års studier i latin, gresk, historie og komposisjon ved Augsburg Seminary i Minneapolis 1887–89, var han selvlært.

I 1897 begynte han som oversetter i Minneapolis Tidende; avisen ble utgitt i en daglig og en ukentlig utgave på norsk og hadde stor utbredelse også utenfor Minnesota. Dette ble hans arbeidssted, først som redaksjonell medarbeider og fra 1923 som hovedredaktør, til avisen gikk inn 1935. Som redaktør holdt han avisen nøytral i kirkelige og politiske spørsmå, slik at avisen ikke støtte noen fra seg.

Han var medredaktør i avisen Skandinaven i Chicago 1935–37 og underholdningssjef fra 1937. Fra 1939 til han ble pensjonist 1954 var han redaktør for Sons of Norway, tidsskriftet til organisasjonen av samme navn. 1945 gav han ut en detaljert historie om Sons of Norway fra stiftelsen 1895 og frem til 1945.

I sin bok My Minneapolis (1956) gir han en innsiktsfull beskrivelse av byen, det norske innslaget der gjennom de siste hundre år og sin egen virksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.