Fotografiet «Frau von Braunschweig und Frau C.F. Stelzner». Utført i 1849 av Carl Ferdinand Stelzner.

Fotografi av to damer av Carl Ferdinand Stelzner/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Carl Ferdinand Stelzner, tysk fotograf og miniatyrmaler, regnet som en av de første profesjonelle fotografene i historien. Han er kjent for sine portrett- og dokumentarfotografier og brukte datidens fototeknikk, daguerreotypi.

Stelzner startet sin karriere på 1830-tallet som portrett- og miniatyrmaler i Hamburg. I 1842 åpnet han et fotoatelier sammen med fotografen Hermann Biow. Sammen fotograferte de ruinene etter den store brannen i Hamburg i mai 1842. Disse arbeidene er kjent som de første fotografier av en historisk hendelse.

I 1843 avsluttet han samarbeidet med Biow og startet sitt eget fotoatelier i Hamburg. Han ble berømt også utenfor Tyskland for sine livfulle daguerreotypi-portretter, og han drev firmaet med stor suksess helt til han ble synshemmet i midten av 1850-årene. Daguerreotypiet var en av forløperene for det moderne fotografiet og besto av en sølvbelagt kopperplate som etter eksponering ble fremkalt i kvikksølvdamp. Bildene ble montert i eskelignende rammer med passepartout og glass. Teknikken var kostbar, og hvert eksemplar var unikt.

I august 1843 var han en kort tid i Oslo og utførte en rekke daguerreotypi-portretter av nordmenn. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.