Carl Ferdinand Stelzner

Faktaboks

Carl Ferdinand Stelzner
Uttale
ʃtˈeltsnə
Født
1. januar 1805, Flensburg, Tyskland
Død
23. oktober 1894, Hamburg
Dette gruppeportrettet av kunstforeningen i Hamburg fra 1843 er ett Stelzners mest berømte bilder.
Av .
Carl Ferdinand Stelzner, ca 1860
Av / Zenodot Verlagsgesellschaft mbH.

Artikkelstart

Carl Ferdinand Stelzner var en tysk fotograf og miniatyrmaler som er regnet som en av de første profesjonelle fotografene i historien. Han er kjent for sine portrett- og dokumentarfotografier og brukte datidens fototeknikk, daguerreotypi.

Stelzner startet sin karriere på 1830-tallet som portrett- og miniatyrmaler i Hamburg. I 1842 åpnet han et fotoatelier sammen med fotografen Hermann Biow. Sammen fotograferte de ruinene etter den store brannen i Hamburg i mai 1842. Disse arbeidene er kjent som de første fotografier av en historisk hendelse.

I 1843 avsluttet han samarbeidet med Biow og startet sitt eget fotoatelier i Hamburg. Han ble berømt også utenfor Tyskland for sine livfulle daguerreotypi-portretter, og han drev firmaet med stor suksess helt til han ble synshemmet i midten av 1850-årene. Daguerreotypiet var en av forløperene for det moderne fotografiet og besto av en sølvbelagt kopperplate som etter eksponering ble fremkalt i kvikksølvdamp. Bildene ble montert i eskelignende rammer med passepartout og glass. Teknikken var kostbar, og hvert eksemplar var unikt.

I august 1843 var han en kort tid i Oslo og utførte en rekke daguerreotypi-portretter av nordmenn.

Carl Ferdinand Stelzner og Hermann Biows fotografier av ruinene etter den store brannen i Hamburg i mai 1842 er kjent som de første fotografier av en historisk hendelse.

Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg