Faktaboks

Carl Christian Hall

Carl Hall

Født
13. august 1848, Frederiksberg, Danmark
Død
6. mai 1908, Frederiksberg, Danmark

Carl Hall til høyre sammen med to danske venner og fjellførerne Ole Øiene, Ola Berge og Mathias Soggemoen (siste tre med tau over skulderen). Hytta på Bandet, Hurrungane sommeren 1894. Foto eies av NGU-Norges Geologiske Undersøkelser.

.
Skagastølstindane
Et av Carl Halls bilder fra Hurrungane. Bildet viser Skagastølstindane med Storen i bakgrunnen til høyre.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Carl Christian Hall, dansk tindebestiger, høyfjellsfotograf og en av de ivrigste utforskerne av den norske fjellheimen på 1880-tallet. Hall var sønn av den danske politikeren Carl Christian Hall .

Carl Hall tok eksamen i statsvitenskap i 1873. I 1881 ble han redaktør i det nystartede tidsskriftet Vort Forsvar, en stilling han hadde frem til han gikk bort i 1908. Hall ivret for å styrke den danske forsvarsevnen, både lokalt og nasjonalt.

Carl Hall var en av pionerene i norsk fjellsport, og av særlig betydning var hans opplæring av norske fjellførere som Thorgeir Sulheim, Ola Berge og Mathias Soggemoen. Han foretok 46 førstebestigninger av norske fjelltopper i perioden 1880–1900, men han er best kjent for sin annenbestigning av Romsdalshorn i 1881. Carl Hall hadde seks mislykkede forsøk på å bestige Romsdalshorn, i 1880 og 1881, men på det syvende forsøket, 1. september 1881, klarte han å nå toppen fra sydøst sammen med romsdalsførerne Mathias Soggemoen og Erik Norahagen. Året etter vendte han tilbake til Romsdalen og besteg da en rekke av Romsdalens høyeste fjell: Kongen, Dronningen og Store Trolltind.

Carl Hall var den første som bar med seg fotografiapparat opp på mange av toppene i Vest-Jotunheimen og fotograferte tindelandskapene ovenfra. Fotoene var dels fjellpanoramaer, men Hall tok også en del fotografier hvor klatrerutene ble stiplet inn. Mange av hans fotografier er idag samlet på Håndskriftsamlingen på Nasjonalbiblioteket og på Norsk Fjellmuseum i Lom.

Carl Hall førstebesteg 24 topper i Jotunheimen, flere enn noen andre. De fleste sammen med sin faste fører Mathias Soggemoen fra Romsdalen. Hall omtalte ham som "Norges bedste klippeklyver". Flertallet av førstebestigningene var i Hurrungane og på toppene omkring Smørstabbreen.

Noen av Halls førstebestigninger i Jotunheimen

Skagastølsbandet

Fjellføreren Torgeir Sulheim foran Halls telt på Skagastølsbandet, august 1887.

Av /Nasjonalbiblioteket.

Carl Hall skrev i årene fra 1881 til 1900 mange informative artikler i årbøkene til Den Norske Turistforening. Artiklene ga inngående beskrivelser av hans egne og andres klatreturer i Vest-Jotunheimen, og var ofte illustrert med Halls fotografier. I DNT Årbogen for 1891-92 har Hall en gjennomgang av bestigningene av Store Skagastølstind i perioden 1876-1891. I årbøkene fra 1895-1908 leverte Hall deretter årlige oversikter over samtlige tindebestigninger og klatreturer i norske fjell. Listene hadde med fullt navn på bestigerne, navn på fører og navn på fjell og rute som var fulgt opp til toppen. Halls årlige bestigningslister og hans artikler i turistforeningens årbøker er i dag viktige kilder til kunnskap om norsk fjellsport i eldre tid.

Carl Hall ble utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden i 1890.

Den britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby roste i 1891 Carl Hall's store pionerinnsats: "One needs to stand on the summit of Vesle Skagastølstind and to follow with the eye those grand ridges leading, on the one hand to Mellemste Skagastølstind, and on the other to the Styggedalstind, and to look at the proud Austabottind with many a sky-piercing aiguille between, to fully appreciate the work done by Carl Hall".

Noen av Halls artikler i DNTs årbøker

  • Turistminder fra Romsdalen, DNT Årbogen for 1881
  • Turistminder fra Romsdalen, DNT Årbogen for 1883
  • Fra Horungtinderne, DNT Årbogen for 1883
  • Streiftog i Horungtinderne, DNT Årbogen for 1885, 1886 og 1888
  • Nye tinder i Jotunheimen, DNT Årbogen for 1890 og 1891/92
  • Store Skagastølstind, DNT Årbogen for 1891/92
  • Tilthorn, DNT Årbogen for 1893
  • Bestigninger i Horungtinderne, DNT Årbogen for 1894

Litteratur

  • Giverholt, Helge: Jotunheimens erobring (1946)
  • Johnsen, Ben: Jotunheimens Stortopper: folk og fjell gjennom tidene (1991)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg