Carl Bechstein

Faktaboks

Carl Bechstein

Friedrich Wilhelm Carl Bechstein

uttale:
bˈekʃtain
født:
1. juni 1826, Gotha, Thürginen, Tyskland
død:
6. mars 1900, Berlin, Tyskland

Carl Bechstein var en tysk klaverbygger. Han lærte seg faget ved å arbeide hos pianofabrikanter i Berlin, London og Paris. I 1853 startet han som selvstendig pianobygger i Berlin, med firmanavnet C. Bechstein.

I 1857 ble hans første konsertflygel innviet av pianisten Hans von Bülow, som framførte Franz Liszts Sonate i h-moll. Instrumentets høye kvalitet vakte stor oppmerksomhet. Firmaets positive omdømme vokste raskt, godt hjulpet av suksess ved utstillinger i London (1862) og Paris (1867). Snart var Bechsteins konsertflygler de foretrukne blant ledende pianister i Europa. Årene 1870 til 1914 var en stor vekstperiode for firmaet. I starten av århundret var det blant verdens ledende pianofabrikanter, med 1100 ansatte og en produksjon av 5000 instrumenter årlig. Særlig anerkjennelse fikk Bechsteins mindre flygelmodell B (2 meter) og piano type 8 og 9. Disse regnes som de fineste klavermodellene som er bygd noensinne.

I 1880 åpnet firmaet en andre fabrikk i Berlin, og i 1894 en tredje i samme by. I 1892 åpent de også konserthallen Bechstein Hall i Berlin, der Bülow, Brahms og Joachim gav konserter. Bechstein hadde også avdelinger i Paris og St. Petersburg. Som en følge av firmaets popularitet i England åpnet de i 1901 en konsertsal også i London, senere kjent som Wigmore Hall.

Bechsteins fabrikklokaler ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men virksomheten ble gjenopptatt i 1951. I 1963 ble firmaet kjøpt av Baldwin, som solgte det til Karl Schulze i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg