Carl Bechstein

Faktaboks

Carl Bechstein

Friedrich Wilhelm Carl Bechstein

Uttale
bˈekʃtain
Født
1. juni 1826, Gotha, Thürginen, Tyskland
Død
6. mars 1900, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Carl Bechstein var en tysk klaverbygger. Han lærte seg faget ved å arbeide hos pianofabrikanter i Berlin, London og Paris. I 1853 startet han som selvstendig pianobygger i Berlin, med firmanavnet C. Bechstein.

I 1857 ble hans første konsertflygel innviet av pianisten Hans von Bülow, som framførte Franz Liszts Sonate i h-moll. Instrumentets høye kvalitet vakte stor oppmerksomhet. Firmaets positive omdømme vokste raskt, godt hjulpet av suksess ved utstillinger i London (1862) og Paris (1867). Snart var Bechsteins konsertflygler de foretrukne blant ledende pianister i Europa. Årene 1870 til 1914 var en stor vekstperiode for firmaet. I starten av århundret var det blant verdens ledende pianofabrikanter, med 1100 ansatte og en produksjon av 5000 instrumenter årlig. Særlig anerkjennelse fikk Bechsteins mindre flygelmodell B (2 meter) og piano type 8 og 9. Disse regnes som de fineste klavermodellene som er bygd noensinne.

I 1880 åpnet firmaet en andre fabrikk i Berlin, og i 1894 en tredje i samme by. I 1892 åpent de også konserthallen Bechstein Hall i Berlin, der Bülow, Brahms og Joachim gav konserter. Bechstein hadde også avdelinger i Paris og St. Petersburg. Som en følge av firmaets popularitet i England åpnet de i 1901 en konsertsal også i London, senere kjent som Wigmore Hall.

Bechsteins fabrikklokaler ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men virksomheten ble gjenopptatt i 1951. I 1963 ble firmaet kjøpt av Baldwin, som solgte det til Karl Schulze i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg