Carl Johan Teatret er navn på to tidligere kulturinstitusjoner i Oslo.

Det ene var et norsk privatteater som ble drevet på Tivoli i Oslo fra 1893 til 1896. Det andre var en kino og senere teater i Karl Johans gate 39 i Oslo.

Carl Johan Teatret på Tivoli

Carl Johan Teatret på Tivoli startet i 1893 med skuespillet Børsbaronen av Karl August Görner. Det hadde tilhold i Tivoli teater. Teatersjef fra 1893 til 1895 var Olaf Hansson, deretter ledet dramatikeren Alex Maurer teatret. Ledende skuespillere var Agnethe Schibsted-Hansson, Ludvig Bergh, Milly Bergh, Bernt Johannessen og Sigurd Asmundsen. Maleren Kalle Løchen var med som skuespiller i starten, men tok sitt eget liv høsten 1893.

I sin korte eksistens hadde Carl Johan Teatret oppsetninger av blant andre Gjengangere av Henrik Ibsen og Balkongen av Gunnar Heiberg.

Carl Johan Teatret i Karl Johans Gate

Carl Johan 1937
Champagnepiken på Carl Johan Teatret 1937, med Wenche Foss, Thorleif Reiss og Einar Sissener.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Carl Johan Teatret i Karl Johans gate 39 var en kino etablert av Andreas Kvinnsland, som gjennom etableringen av denne (og andre kinoer som Boulevardteatret i Stortingsgata) ble en ledende kinoeier i Oslo. Carl Johan Teatret ble innviet 30. mars 1913 med den danske filmen En hoffintrige (1913), som hadde Gerd Grieg i en av hovedrollene.

Kvinnslands kinoer ble innlemmet i Oslo Kinematografer da dette selskapet ble etablert i 1926. Her nedla man de neste årene en del eldre kinoer. Carl Johan Teatret ble overlatt til Anton Heiberg og Thorleif Reiss, som pusset opp og åpnet et boulevardteater 5. oktober 1931 under samme navn som kinoen. Åpningsforestilling var operetten Fetteren fra Batavia av Eduard Künneke. Marie Flagstad var musikksjef.

Teatret ble ombygd i 1933, og Per Aabel og Thorleif Reiss overtok som direktører. De ledet Carl Johan Teatret gjennom en fem år lang lystspillperiode. Etter en kort periode med Eigil Beck i ledelsen kom Ellen Isefiær inn og ledet det under andre verdenskrig. Isefiær endret repertoarpolitikken bort fra farser og lystspill og over til en mer litterær politikk.

Flere norske skuespillere hadde debut og gjennombrudd ved Carl Johan Teatret: Ragnhild Michelsen, Thora Neels-Hansson (Nøste Schwab), Frank Robert, Stig Egede-Nissen, Arne Bang-Hansen, Espen Skjønberg, Jack Fjeldstad og Lalla Carlsen. Det var på Carl Johan Teatret at Wenche Foss fikk sitt gjennombrudd i 1937 som Champagnepiken.

Fridtjof Mjøen var kunstnerisk leder etter andre verdenskrig. Etter avviklingen i 1946 ble Carl Johan Teatret en del av Studioteatret frem til 1951. Samarbeidet startet med turnéforestillingen To og to er tre. Under navnet Carl Johan-Scenen var teatret biscene for Oslo Nye Teater (daværende Det Nye Teatret) fra 1951 til 1952.

Oslo Kinematografer overtok igjen og gjenåpnet Carl Johan Teatret som kino 25. september 1952 med den danske dokumentarfilmen Himalaya — verdens tak (1951). Repertoaret kom til å bestå hovedsakelig av skandinavisk og annen europeisk film. Kinoen ble pusset opp i 1972.

Den ble nedlagt, og salen ble revet, i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Denne artikkelen rommer en misforståelse. Det er ingen sammenheng mellom teaterinitiativet Carl Johan Teatret på Tivoli på 1890-tallet og kinoen og teatret Carl Johan Teatret i Karl Johans gate fra 1913 til 1982. De er rett og slett to forskjellige ting! Som tilfeldigvis hadde samme navn. Sjekk gjerne mine artikler i Oslo byleksikon! Med vennlig hilsen TOS

svarte Anne Eilertsen

Takk for rettelsen! Vi skal få fikset det. :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg