Caritas

Av .

Artikkelstart

Caritas er en internasjonal paraplyorganisasjon for nasjonale, katolske hjelpeorganisasjoner rundt om i verden. Organisasjonen arbeider for å motvirke fattigdom og tilbyr nødhjelp til mennesker i land og områder rammet av krig og naturkatastrofer. Caritas ble stiftet i Tyskland i 1897 og har hovedsete i Vatikanstaten.

Faktaboks

Uttale
cˈaritas

Historikk

Caritas ble stiftet av den katolske presten Lorenz Werthmann i 1897 i Tyskland for å tilby velferdstjenester til minoriteter og fattige i landet. Etter at flere Caritas-organisasjoner oppsto i en rekke andre land, ble det internasjonale nettverket av Caritas-organisasjoner, Caritas Internationalis, opprettet i 1954. Caritas Internationalis er det styrende organet til alle Caritas-organisasjoner rundt om i verden.

Organisasjon

Caritas består av 160 nasjonale Caritas-organisasjoner, samt andre ideelle organisasjoner og foreninger som er anerkjent av Vatikanstaten og som handler ut fra de ledende prinsippene til den romersk-katolske kirken. Organisasjonene er underlagt Caritas Internationalis, som ledes av styrets president, som siden 2015 er kardinal Luis Antonio Tagle fra Filippinene. Presidentvalget holdes hvert fjerde år i Vatikanet.

Lære

Caritas' sosiale arbeid og nødhjelpsarbeid springer ut i fra prinsipper i den katolske kirkens sosiallære. Sosiallærens veiledende og styrende prinsipper er: menneskets ukrenkelige verdighet, helhetlig menneskelig utvikling, sosial rettferdighet, solidaritet, det felles gode, deltakelse og subsidiaritet. Caritas' syn på abort er omstridt, da organisasjonen mener at abort strider med prinsippet om menneskelig verdighet som beskytter ufødte barns rett til liv.

Caritas Norge

Caritas Norge er den nasjonale Caritas-organisasjonen i Norge. Organisasjonen driver med hjelpearbeid i land i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika, samt et utstrakt sosialt arbeid i Norge, slik som Caritas Norges au pair-senter, som er et informasjons- og veiledningssenter for au pairer i Norge og deres vertsfamilier. Senteret tilbyr juridisk bistand, norskopplæring og sosiale aktiviteter for au pairer i Norge uten sosialt nettverk. Senteret er støttet av Utenriksdepartementet, men styres av Caritas Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg