Faktaboks

Cardiff

Walisisk: Caerdydd

Uttale
kˈa:dif
Cardiff

Cardiff City Hall i Cathays Park ble bygget i 1853 og var i bruk som byens rådhus fram til 1904.

Cardiff er en by og et fylke i Storbritannia, hovedstad og den største byen i Wales, Glamorgan, ved nordkysten av Bristol Channel. Byen har 335 145 innbyggere (2011), fylket har 346 090 innbyggere (2011) og et areal på 139 kvadratkilometer. Cardiff ligger ved munningen av elven Taff som renner ut i Bristolkanalen, 240 kilometer vest for London.

Nasjonalforsamlingen i Wales holder til i Cardiff og ble opprettet ved en folkeavsteming i 1997, og holder til ved havnen i The Senedd, parlamentet. Byen er dessuten katolsk erkebispesete.

Næringsliv

Cardiff ligger i de sørwalisiske kull- og jernfeltene og utviklet seg fra 1850 til å bli en av verdens viktigste utførselshavner for kull, særlig bunkerskull fra kullfeltene i Wales. Havneområdet er kjent som Tiger Bay, og eksporten var på det meste over ti millioner tonn årlig. Kulleksporten opphørte 1963 og produksjonen av jern og stål ble nedlagt 1978.

Cardiff har fortsatt industri som omfatter verksted-, næringsmiddel-, grafisk industri og annen lettindustri, men byen er i dag det viktigste finans- og forretningssenteret i Wales. Cardiff er et av de mest populære turistmålene i Storbritannia og omtrent én femtedel av alle ansatte arbeider i turist- og servicenæringen. Flyplassen Rhoose ligger like vest for byen.

Utdannelse

I Cardiff finnes fire høyere utdannelsesinstutisjoner; Cardiff University (1883), Cardiff Metropolitan University, University of South Wales og Royal Welch College of Music and Drama (1949), samt en teknisk høyskole med forgreninger flere steder i Wales.

Kultur

National Museum Wales har en av de største samlingene impresjonistiske malerier utenfor Paris. Welsh National War Memorial er reist til minne om falne i første og andre verdenskrig. Techniquest er et interaktivt vitenskapsmuseum. Annethvert år holdes operasangerkonkurransen BBC Cardiff Singer of the World, og mange av vinnerne har gjort store karrierer, blant annet den svenske sopranen Nina Stemme.

Attraksjoner

Cardiff har flere kjente turistattraksjoner, der restene av det normanniske Cardiff Castle fra 1090 ligger i sentrum av byen og er det mest kjente. Nord i byen ligger Castell Coch fra det 19. århundre. Pierhead Building ved havnen ble oppført i 1837, bygningen har et klokketårn som på folkemunne kalles Baby Big Ben. Llandaff domkirke ligger tre kilometer nordvest for sentrum og ble påbegynt i begynnen av det 12. århundre.

Fotball

Idrettsanlegget Millennium Stadion (walisisk Stadiwm y Mileniwm) ble bygget til rugby-VM 1999, som ble arrangert av Wales. Den tidligere nasjonalstadion Cardiff Arms Park (walisisk Parc yr Arfau Caerdydd, fra 1969) har siden hatt redusert betydning som idrettsarena. Millennium Stadion brukes også til fotball, blant annet engelske FA-cupfinaler under ombyggingen av Wembley, og flere kamper ved OL i London i 2012. Ole Gunnar Solskjær var manager i Cardiff City Football Club i 2014.

Historie

Cardiff kan føres tilbake til romersk tid, til det 1. århundre da romerne bygget et lite fort ved krysningen av elven Taff. Cardiff Castle er bygget på det samme stedet, trolig så tidlig som i 1081 evt., og Wales ble styrt herfra på vegne av den britiske kronen i de neste 450 år.

Gradvis vokste en liten by opp utenfor slottes murer, men det var først ved utviklingen av jern- og kullgruvene på midten av 1800-tallet at utviklingen skjøt fart. I 1801 hadde Cardiff 1870 innbyggere, mens den i 1901 hadde fått hele 164 000 innbyggere. Havnen åpnet i 1839 og jernbanen kom like etterpå.

Offisielt er byen anerkjent som hovedstad i Wales siden 1956. Da begrenset selvstyre for Wales ble innført i 1998, ble Cardiff sete for det walisiske parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg