Carcassonne, by i sørlige Frankrike, i regionen Occitanie, hovedstad i departementet Aude, ved elven Aude, 85 km sørøst for Toulouse; 46 640 innb. (2006). Handelssenter; stor turisttrafikk.

Byen deles av Aude i en øvre, gammel bydel (La Cité) og en nyere, nedre bydel (Ville Basse). Gamlebyen, som er omgitt av doble festningsmurer med mange tårn, gir et av de best bevarte bybilder fra middelalderen i Europa. Sammenbygd med festningsmuren er slottet Comtal (1100-tallet). Her finnes også Saint-Nazaire-katedralen (1000–1300-tallet). Den nedre bydel har boulevarder og brede gater i et ruteformet gatenett. Her ligger domkirken Saint-Michel (1200-tallet). Den historiske delen av byen er ført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Carcassonne, romernes Carcaso, var alt på Caesars tid en betydelig by. De eldste delene av festningsanleggene var fra vestgotisk tid omkring 400-tallet, og stod uskadde til den franske revolusjonen. Byen var et av albigensernes viktigste støttepunkter og ble inntatt av Simon de Montfort 1209. Den nedre, nye by ble grunnlagt 1247 av Ludvig 9. En storstilt restaurering av de middelalderlige befestningene ble påbegynt i 1850-årene av den franske arkitekt og arkeolog Viollet-le-Duc, og pågikk frem til 1960-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.