Carcassonne

Carcassonne. Bymuren som omgir den gamle bydelen, i flombelysning. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Carcassonne er en by i det sørlige Frankrike, i regionen Occitanie, hovedstad i departementet Aude, ved elven Aude, 85 kilomrter sørøst for Toulouse. Byen har 46 031 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
karkasˈån

Carcassonne er et handelssenter og har stor turisttrafikk.

Byen deles av Aude i en øvre, gammel bydel (La Cité) og en nyere, nedre bydel (Ville Basse). Gamlebyen, som er omgitt av doble festningsmurer med mange tårn, gir et av de best bevarte bybilder fra middelalderen i Europa. Sammenbygd med festningsmuren er slottet Comtal (1100-tallet). Her finnes også Saint-Nazaire-katedralen (1000–1300-tallet). Den nedre bydel har boulevarder og brede gater i et ruteformet gatenett. Her ligger domkirken Saint-Michel (1200-tallet). Den historiske delen av byen er ført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Carcassonne, romernes Carcaso, var alt på Caesars tid en betydelig by. De eldste delene av festningsanleggene var fra vestgotisk tid omkring 400-tallet, og stod uskadde til den franske revolusjonen. Byen var et av albigensernes viktigste støttepunkter og ble inntatt av Simon de Montfort 1209. Den nedre, nye by ble grunnlagt 1247 av Ludvig 9. En storstilt restaurering av de middelalderlige befestningene ble påbegynt i 1850-årene av den franske arkitekt og arkeolog Viollet-le-Duc, og pågikk frem til 1960-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg