Caran d'Ache

Faktaboks

Caran d'Ache
Pseudonym for Emmanuel Poiré
Uttale

karã-dˈaʃ

(russisk for karandasj, 'blyant'),
Født
6. november 1858, Moskva, Russland
Død
26. februar 1909, Paris, Frankrike

Dette fotografiet av Caran d'Ache (Emmanuel Poiré) ble tatt i 1890 av l'Atelier Nadar.

Artikkelstart

Caran d'Ache, pseudonymet til den russisk-franske satire- og serietegneren Emmanuel Poiré, som tegnet for en rekke aviser og vittighetsblader på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han er særlig kjent for sine krasse politiske karikaturtegninger og for sine humoristiske tegneserier.

Satiriker og serietegner

Dreyfus-affæren var en politisk skandale som delte Frankrike i to uforsonlige politiske leirer fra affærens begynnelse i 1894 og til dens løsning i 1906. Caran d'Ache publiserte tegningen En familiemiddag i avisa Le Figaro 1898. I det øverste bildet sier noen at de ikke skal diskutere Dreyfus-saken. På det nederste bildet står det at de har diskutert saken.

Han ble født i Russland, men emigrerte til Frankrike i 1877 og ble militær offiser. Han publiserte sine første tegninger i Le Chronique Parisienne i 1880, der han spesialiserte seg på karikaturer fra det militære liv. Samtidig tok han pseudonymet Caran d'Ache, som stammer fra det russiske ordet for blyant, karandash.

Han begynte deretter å tegne for flere aviser og vittighetsblader, som Le Chat Noir, Le Figaro, Fliegende Blätter og Le Rire. I 1898 startet han også sitt eget satiriske tegneseriemagasin, Pssst...!. Han etterlot seg en ufullendt grafisk roman, Maestro, som ble påbegynt i 1894 og først utgitt (og ferdigredigert) lenge etter hans død, i 1999.

Den sveitsiske kunstutstyr-produsenten Caran d'Ache er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg