Dette fotografiet av Caran d'Ache (Emmanuel Poiré) ble tatt i 1890 av l'Atelier Nadar.

Fotografi av tegneren Caran d'Ache, eller Emmanuel Poiré (1890) av Nadar/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Caran d'Ache, pseudonymet til den russisk-franske satire- og serietegneren Emmanuel Poiré som tegnet for en rekke aviser og vittighetsblader på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han er særlig kjent for sine krasse politiske karikaturtegninger og for sine humoristiske tegneserier.

Han ble født i Russland, men emigrerte til Frankrike i 1877 og ble militær offiser. Han publiserte sine første tegninger i Le Chronique Parisienne i 1880, der han spesialiserte seg på karikaturer fra det militære liv. Samtidig tok han pseudonymet Caran d'Ache, som stammer fra det russiske ordet for blyant, karandash.

Han begynte deretter å tegne for flere aviser og vittighetsblader, som Le Chat Noir, Le Figaro, Fliegende Blätter og Le Rire. I 1898 startet han også sitt eget satiriske tegneseriemagasin, Pssst...!. Han etterlot seg en ufullendt grafisk roman, Maestro, som ble påbegynt i 1894 og først utgitt (og ferdigredigert) lenge etter hans død, i 1999.

Den sveitsiske kunstutstyr-produsenten Caran d'Ache er oppkalt etter ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.