Faktaboks

Canaletto

Giovanni Antonio Canal

Født
28. oktober 1697, Venezia, Italia
Død
19. april 1768, Venezia, Italia

Giovanni Antonio Canal. Westminster Bridge, London, med Lord Mayor's prosesjon på Themsen. 1747. Olje på lerret. Yale Center for British Art, New Haven.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Canaletto var en italiensk maler av den venetianske skolen. Han var den fremste representant for veduttmaleriet, en dominerende retning i 1700-tallets maleri.

Ved studier i Roma utviklet han seg til en ypperlig maler av byprospekter og formidlet denne genren til Venezia. Markedet for denne kunstformen var skapt av turistene, som i stadig større antall søkte til Italia, og som ønsket suvenirer fra de viktigste stedene de besøkte.

Canaletto virket vesentlig i Venezia, og er særlig kjent for sin atmosfæriske gjengivelse av kanalbyens glitrende havnepartier. Han var også populær i England, og virket i London i 1746–1755, hvor han malte prospekter ved Themsen og i Eton. Windsor Castle har store Venezia-vedutter av ham.

Canaletto gjorde forstudier med camera obscura. Grafiske reproduksjoner etter hans malerier bidrog til å gjøre dem kjente og populære. Han har også utført en rekke ypperlige raderinger fra Venezia og omegn. Som de andre veduttmalerne kunne han tillate seg betydelige friheter overfor motivet. Canaletto må ikke sees entydig som veduttmaler; han har hatt betydning også for utviklingen av landskapsmaleriets maleriske form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg