Canadas flagg og våpen

Våpenet ble offisielt antatt i 1921 og fikk sin nåværende utforming i 1994.

Canadas riksvåpen
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Canadas flagg har tre vertikale felter, det midterste feltet er hvitt, de to andre røde. Midt i det hvite feltet er det innfelt et rødt lønneblad. Riksvåpenet består av et skjold med symboler for hvert av de fire landene Canada opprinnelig ble kolonisert fra, England, Skottland, Irland og Frankrike.

Flagget

Flagget består av tre vertikale felter, det midterste feltet er hvitt, de to andre røde. Midt i det kvadratiske hvite feltet er det innfelt et rødt lønneblad. Flagget har proporsjonene 1:2; bredden er det dobbelte av høyden.

Forslaget om flagget ble fremlagt i 1964 og offisielt antatt i 1965 etter en lang politisk debatt. Lønnebladet hadde da lenge vært uoffisielt symbol for kanadierne.

Flagget erstattet et tidligere kanadisk flagg, identisk med det britiske Red Ensign (rød duk med det britiske Union Jack øverst ved stangen), men med det kanadiske riksvåpenet innfelt midt på høyre halvdel.

Riksvåpenet

Riksvåpenet består av et skjold delt i tre horisontale bjelker, hvorav de to øverste igjen er delt vertikalt, slik at skjoldet totalt er delt i fem felter. Skjoldfoten viser en rød lønnekvist med tre blader på hvit bunn. De to øvre feltene har symboler for hvert av de landene Canada opprinnelig ble kolonisert fra: i 1. felt England (tre røde løver på gul bunn), i 2. felt Skottland (rød løve på gul bunn i rød ramme), i 3. felt Irland (gull harpe på blå bunn) og i 4. felt Frankrike (tre heraldiske liljer i gull på blå bunn). Skjoldet hviler på et sirkelformet tekstbånd med Canada-ordenens devise Desiderantes meliorem patriam («De streber mot et bedre fedreland»). Skjoldbærere er den britiske løve og den skotske enhjørning, som holder hver sin lanse prydet med henholdsvis Union Jack og det franske liljebanner.

Over skjoldet en kongekrone over en hjelm med en kronet løve som hjelmtegn og med sammenlenkede hvite og røde lønneblader som våpenmantel. Under skjoldet en banderole med mottoet A Mari Usque Ad Mare («Fra hav til hav»), som igjen hviler på en girlander sammensatt av blomster som symboliserer de fire opprinnelseslandene – Tudor-slektens rose (England), tistel (Skottland), lilje (Frankrike) og trekløver (Irland).

Våpenet ble offisielt antatt i 1921 og fikk sin nåværende utforming i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg