Can Tho, vietnamesisk by, sørvest i landet i nedre Mekong ved Hau Giang-elven. Can Tho er Mekongtriangelets økonomiske sentrum og kulturelle midtpunkt. Byen er kjent for sitt flytende marked, risproduksjon og pittoreske elvekanaler. Byområdet har 1 189 600 innbyggere (per 2009). Klimaet er tropisk og preget av monsunen.

Byen har en havneport og to industriparker med produksjon av kokosolje, plast, gjødsel, jordbruksredskaper, fiskesaus, ris, og is med mer. Vietnam TV (VTV) regionale kringkastingsenter og landets største oljekraftverk ligger i Can Tho.

Can Tho grenser til provinsene An Giang, Hai Giang, Vinh Long og Don Thap. Byen har ni distrikter: Binh Thuy, Cai Rang, O Mon, Thot Not, Phong Dien, Co Do, Vinh Thanh, Thoi Lai og Ninh Kieu som er det mest sentrale distriktet med størst befolkning og velstand. Bebyggelsen ligger i et flomutsatt område for den årlige Mekongfloden, men byen har en havneport med diker som flomsikring.

Byen er knyttet til resten av landet med skipsruter, motorveier og flyruter. Nasjonalvei 1A går mellom Ho Chi Min-by og Can Tho, og det finnes også en daglig hydrofoilbåtavgang.  Byen har to flyplasser med Binh Thuy flyplass som den største.

I 2004 startet konstruksjonen av Sørøst-Asias lengste skråkabelbro i byen, og er et resultat av et vietnamesisk-japansk-kinesisk samarbeid. Broen har et spenn på 2 750 meter, en seilehøyde på 39 meter, 26 meter bred og krysser Bassac-elven til naboprovinsen Vinh Long. I 2007 kollapset deler av broen under bygging og medførte at minst 60 liv gikk tapt. 24. april 2010 ble broen offisielt åpnet for trafikk. En ny motorvei mellom Hanoi og Can Tho er i konstruksjon og er planlagt ferdigstilt i 2016.

Turistmål inkluderer promenaden Hai Ba Trong som er oppkalt etter Trung-søstrene som gjorde opprør i 40 – 43 e. kr. mot den kinesiske okkupasjonen av Nord-Vietnam. Byen huser blant annet pagodaen Chua Truoc og Jesu hellige hjertekatedral.  Sør i byen ligger den historiske landsbyen Long Tuyen Binh Thuy Dinh, som er fødestedet til dikteren og komponisten Bui Huu Nghi. Can Thos flytende marked hvor folk kjøper og selger varer på elvene er også et populært turistmål, så vel som frukthagen i Ninh Kieu distriktet.

Akademiske institusjoner inkluderer Universitetet i Can Tho, Can Thos Medisinske- og farmasøytiske Universitet,  Tay Do Universitet, Can Tho College, Can Thos økonomiske- og tekniske fagskole med det velkjente Mekongdeltaets risforskningsinstitutt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.