Can Tho er en by sørvest i Vietnam, i nedre Mekong ved Hau Giang-elven, 127 kilometer sørvest for Ho Chi Minh-byen.

Can Tho er Mekongdeltaets økonomiske sentrum og kulturelle midtpunkt. Byen er kjent for sitt flytende marked, risproduksjon og pittoreske elvekanaler. Byområdet har 1 569 301 innbyggere (2019). Med dette er Can Tho Mekongdeltaets største by. Klimaet er tropisk og preget av monsunen.

Næringsliv og transport

Byen har en havneport og to industriparker med produksjon av blant annet kokosolje, plast, gjødning, jordbruksredskaper, fiskesaus, ris, og is. Landets største oljekraftverk ligger i Can Tho.

Byen er knyttet til resten av landet med skipsruter, motorveier og flyruter. Nasjonalvei 1A går mellom Ho Chi Min-by og Can Tho, og det finnes også en daglig hydrofoilbåtavgang. Byen har to flyplasser med Binh Thuy flyplass som den største.

I 2004 startet konstruksjonen av Sørøst-Asias lengste skråkabelbro i byen, og er et resultat av et vietnamesisk-japansk-kinesisk samarbeid. Broen har et spenn på 2750 meter, en seilehøyde på 39 meter, 26 meter bred og krysser Bassac-elven til naboprovinsen Vinh Long. I 2007 kollapset deler av broen under bygging og medførte at minst 60 liv gikk tapt. 24. april 2010 ble broen offisielt åpnet for trafikk. En ny motorvei mellom Hanoi og Can Tho er under bygging.

Bybeskrivelse

Can Tho grenser til provinsene An Giang, Hai Giang, Vinh Long og Don Thap. Byen har ni distrikter: Binh Thuy, Cai Rang, O Mon, Thot Not, Phong Dien, Co Do, Vinh Thanh, Thoi Lai og Ninh Kieu som er det mest sentrale distriktet med størst befolkning og velstand. Bebyggelsen ligger i et flomutsatt område for den årlige Mekongelven, men byen har en havneport med diker som flomsikring.

Kultur og kunnskap

Vietnam TV (VTV) sitt regionale kringkastingsenter ligger i Can Tho. Byen huser pagoden Chua Truoc og Jesu hellige hjertekatedral. Sør i byen ligger den historiske landsbyen Long Tuyen Binh Thuy Dinh, som er fødestedet til dikteren og komponisten Bui Huu Nghi. Promenaden Hai Ba Trong er oppkalt etter Trung-søstrene som gjorde opprør i 40 – 43 evt. mot den kinesiske okkupasjonen av Nord-Vietnam. På Can Thos flytende marked kjøper og selger folk varer på elvene. I Ninh Kieu distriktet er det hage med tropiske frukter.

Akademiske institusjoner inkluderer Universitetet i Can Tho, Can Thos Medisinske- og farmasøytiske Universitet, Tay Do Universitet, Can Tho College, Can Thos økonomiske og tekniske fagskole med det velkjente Mekongdeltaets risforskningsinstitutt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg