Campo Grande

Artikkelstart

Campo Grande er en bykommune i Brasil, hovedstad i og regionalt senter for delstaten Mato Grosso do Sul. Byen ligger på et platå ved Maracajufjellene, 540 meter over havet, og har 906 092 innbyggere (IBGE, 2020). Bysentrum har brede grønne avenyer, i utkanten noe favela-bebyggelse.

Faktaboks

Uttale
cˈampo grˈande

Campo Grande er en by med et kosmopolitisk preg: innbyggerne er etterkommere etter urfolk, spanjoler, italienere, portugisere, japanere, libanesere, armenere, paraguayanere og bolivianere. Beliggenhet, klima og en relativt høy levestandard har også tiltrukket innflyttere fra São Paulo og de brasilianske Sør- og Nordøst-regionene. I årene 1980–91 hadde byen en vekstrate på over fem prosent.

På grunn av det lateritt-rike, rødlige jordsmonnet har byen fått kallenavnet Cidade Morena. Økonomisk aktivitet er basert på tertiærnæringer (handel og tjenester), men landbruksbasert industri og storfeavl spiller også en viktig rolle. I omegnen dyrkes soyabønner, mais, sukkerrør, maniok, ris og bønner.

Byen ble anlagt i et fruktbart og ubebodd grøntområde i 1875, og fikk navnet Santo Antonio de Campo Grande. Jernbaneforbindelse fra 1914 fikk stor betydning for byens utvikling. Da Mato Grosso do Sul ble skilt ut fra Mato Grosso i 1977, fikk Campo Grande status som den nye delstatens hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg