Camphill

Camphill, en bevegelse basert på Rudolf Steiners antroposofi. Camphill-bevegelsen omfatter ulike tiltak for mennesker med spesielle behov, etter en modell utviklet av den østerrikske legen Karl König (1902–66).

Faktaboks

Også kjent som
Camphill-bevegelsen

Bakgrunn

Som jødiske flyktning grunnla Karl König og hans medarbeidere et hjem for barn med utviklingshemning i Skottland i 1938, senere Camphill utenfor Aberdeen. König baserte seg på Rudolf Steiners antroposofi, særlig hans sosiale og helsepedagogiske ideer.

Idégrunnlag

Camphill ble bygd opp rundt familiehus der medarbeidere og barn med spesielle behov levde i et mest mulig naturlig fellesskap. Det ble også gitt et omfattende pedagogisk og kulturelt tilbud. I forlengelsen av Camphill utviklet König i 1950-årene den såkalte landsbymodellen. Her ble det tilstrebet en mest mulig likeverdig integrering for voksne utviklingshemmede. Levefellesskapet i boliger og arbeidsfellesskap i verksteder, samt et aktivt sosialt og kulturelt liv er grunnpilarene i landsbykonseptet.

Camphill-bevegelsen har vært representert i Norge siden 1966, da Vidaråsen landsby ble dannet. Internasjonalt omfatter Camphill-bevegelsen cirka 90 virksomheter. De inngår i en større sammenheng bestående av ca 630 antroposofisk baserte tiltak for barn (helsepedagogikk) eller voksne (sosialterapi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg