Camphill, en bevegelse basert på Rudolf Steiners antroposofi. Camphill-bevegelsen omfatter ulike tiltak for mennesker med spesielle behov, etter en modell utviklet av den østerrikske legen Karl König (1902–66).

Som jødiske flyktning grunnla Karl König og hans medarbeidere et hjem for barn med utviklingshemning i Skottland i 1938, senere Camphill utenfor Aberdeen. König baserte seg på Rudolf Steiners antroposofi, særlig hans sosiale og helsepedagogiske ideer.

Camphill ble bygd opp rundt familiehus der medarbeidere og barn med spesielle behov levde i et mest mulig naturlig fellesskap. Det ble også gitt et omfattende pedagogisk og kulturelt tilbud. I forlengelsen av Camphill utviklet König i 1950-årene den såkalte landsbymodellen. Her ble det tilstrebet en mest mulig likeverdig integrering for voksne utviklingshemmede. Levefellesskapet i boliger og arbeidsfellesskap i verksteder, samt et aktivt sosialt og kulturelt liv er grunnpilarene i landsbykonseptet.

Camphill-bevegelsen har vært representert i Norge siden 1966, da Vidaråsen landsby ble dannet. Internasjonalt omfatter Camphill-bevegelsen cirka 90 virksomheter. De inngår i en større sammenheng bestående av ca 630 antroposofisk baserte tiltak for barn (helsepedagogikk) eller voksne (sosialterapi).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.