Camphill

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Camphill er en bevegelse basert på Rudolf Steiners antroposofi som omfatter ulike tiltak for mennesker med utviklingshemming. Modellen ble utviklet av den østerrikske legen Karl König (1902–1966).

Faktaboks

Også kjent som
Landsbybevegelsen

Camphill-bevegelsen har vært representert i Norge siden 1966, da Vidaråsen landsby ble dannet. Internasjonalt omfatter Camphill-bevegelsen cirka 90 virksomheter. De inngår i en større sammenheng bestående av cirka 630 antroposofisk baserte tiltak for barn (helsepedagogikk) eller voksne (sosialterapi).

Landsbymodellen

Camphill-bevegelsen er basert på den såkalte landsbymodellen. Tanken er at utviklingshemmede skal leve mest mulig sosialt integrert i små landsbyer. I landsbyens hus bor de sammen med medarbeiderne og deres barn og blir på denne måten en del av en større familie.

Foruten bofellesskap legges det vekt på fellesskap i arbeid. Det drives et variert biodynamisk landbruk som dekker det meste av landsbyens behov for landbruksprodukter. Det finnes også ulike verksteder der det lages produkter som selges på det åpne markedet.

Kulturlivet tillegges stor betydning med teateroppførelser, dans og konserter. Feiringen av de kristne høytidene og årstidsfester inngår som en selvfølgelig del av livet i landsbyene.

Historikk

Da Østerrike ble innlemmet i det tyske riket i 1938 emigrerte Karl König sammen med andre leger til Skottland. Her grunnla han og hans medarbeidere i 1940 Camphill i byen Camphill utenfor Aberdeen som et hjem for barn med utviklingshemning. Det var i forlengelsen av dette König i 1950-årene utviklet landsbymodellen.

König kom tidlig i kontakt med Rudolf Steiners antroposofi og ble særlig påvirket av hans sosiale og helsepedagogiske ideer.

I Norge

I Norge finnes det seks Camphill-landsbyer, foruten Vidarsåen som er den mest kjente, er det Hogganvik, Jøssåsen, Rotvoll, Vallersund gård og Solborg.

Tidsskriftet Landsbyliv er et organ for Camphill-bevegelsen i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christie, Nils (1989), Bortenfor anstalt og ensomhet. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Edlund, Bente (2010), Kulturøyer – Antroposofiske tiltak for mennesker med spesielle behov: 1924-1990. Oslo: Antropos.
  • Egge, Christian (2017), Menneske først og fremst. Innblikk i Camphill-landsbyene i Norge. Oslo: Kagge forlag.
  • König, Karl (1998), Impulser for en sosial fremtid. Oslo: Antropos
  • Midttun, Gro og Sven Grotdal (2005), Vidaråsen: Livet i en Camphill-landsby. Sandefjord: Purgatorio forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg