Calder Hall

Calder Hall kjernekraftverk etter at det ble åpnet
Av .
Lisens: OGL 3

Artikkelstart

Calder Hall er et nedlagt kjernekraftverk i England. Kraftverket hadde fire kjernereaktorer med en samlet netto ytelse på 196 MWe. Calder Hall regnes for å være verdens første kjernekraftverk som var i kommersiell drift.

Faktaboks

Uttale
kˈå:ldə hå:l

Kraftverket ble anlagt på anleggsområdet Sellafield, som ligger i Cumbria, mot Irskesjøen. Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 1953. Fra starten av ble det lagt til rette for at kraftverket skulle ha både en kommersiell og en militær rolle. Ved siden av å produsere elektrisk energi til elforsyningen, skulle den også produsere plutonium med en kvalitet som var egnet for det britiske kjernevåpenprogrammet.

Kraftverket ble åpnet i 1956, da den første reaktoren kom i drift. De tre neste reaktorene kom i drift i løpet av 1959. Reaktorene var av typen Magnox. Dette er en gasskjølt reaktor som bruker grafitt som moderator, og karbondioksid som kjølemiddel. Den termiske ytelsen til reaktoren var 265 MWt. Med en termisk totalvirkningsgrad på 18,2 prosent ga reaktoren en elektrisk ytelse på 49 MWe. Overskytende varme ble også levert som damp til industrielle prosesser og andre formål.

De første årene ble driften av kraftverket i særlig grad innrettet mot militære formål. Dette opphørte delvis i 1964 da anlegget i hovedsak ble operert som et ordinært kommersielt kjernekraftverk. Først i april 1995 annonserte den britiske regjeringen at all produksjon av plutonium til våpenformål hadde opphørt.

I 2003 ble alle reaktorene i kraftverket stengt ned. Kraftverket hadde da totalt levert 35 TWh elektrisk energi til det britiske overføringsnettet. Arbeidet med å dekommisjonere kraftverket pågår fremdeles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg