Calatravaordenen

Calatravaordenens ordenstegn

Artikkelstart

Calatravaordenen var en spansk geistlig ridderorden som senere er blitt åpnet for ikke-geistlige. Den var en av de fire militær ordener som ble opprettet i Spania i middelalderen og som senere ble underlagt kongemakten ved at kongen ble ordenens stormester.

Faktaboks

Uttale
calatrˈavaordenen

Calatravaordenen ble stiftet i 1158 av abbed Raimund til forsvar for den kastilianske borgen Calatrava, som var blitt erobret fra maurerne i 1147. Ordenen fikk i 1164 pavelig godkjenning. Ferdinand den katolske ble 1498 stormester for Calatravaordenen, og i 1523 forente pave Hadrian 6 stormesterverdigheten med den spanske kronen.

Sølibatplikten ble opphevet i 1540, og ordenen ble snart en moderne fortjenstorden uten noe ordensliv, men med store jordeiendommer som kongen disponerte. Calatravaordenen ble opphevet av den republikanske regjeringen i 1872 og gjenopprettet i 1874. Den er i dag underlagt det kongelige ordensrådet sammen med de andre tre militære ordenene, med kongen som stormester.

Calatravaordenen har i dag ingen eiendommer og dens aktiviteter er så og si utelukkende religiøse. Ordenstegnet er et rødt liljekors i sølvfelt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg