Cahora Bassa, vannfall i Mosambik, Zambezielven, med Afrikas største vannkraftverk. Den 160 m høye hvelvdemningen i betong ble fullført 1975. Demningen holder et reservoar som strekker seg 270 km oppover elven til grensen til Zimbabwe. Det nyttbare reservoaret på 52 mrd. m3 representerer 60 % av gjennomsnittlig årlig tilløp. Ytterligere 11 mrd. m3 holdes i reserve for flomdempning.

Kraftstasjonen, med totalt 2075 MW maskininstallasjon, kan årlig yte om lag 15 000 GWh og er dermed det største vannkraftverket i Afrika. Anlegget ble bygd for å forsyne Mosambik og Sør-Afrika med kraft. Stasjonen eies av det mosambikanske Hidroeléctrica de Cahora Bassa, som hovedsakelig eies av staten Portugal. Over tid skal imidlertid alle eierinteressene overføres til Mosambik, de to landenes ledere var enige om å få fortgang i denne prosessen etter et møte i mars 2004.

Kraftproduksjonen gikk ganske regelmessig fra 1977 inntil slutten av 1980 da kontrakten med Sør-Afrika ble oppsagt. Mesteparten av tiden etterpå har kraftledningene til Sør-Afrika vært ute av drift på grunn av sabotasje i forbindelse med politiske uroligheter i Mosambik. Et meget stort produksjonspotensial har derfor gått tapt gjennom disse årene. Mot slutten av 1990-årene ble en kraftledning til områder rundt Harare i Zimbabwe bygd, og ledningene til Sør-Afrika gjenoppbygd. Kraftproduksjonen kom i gang igjen 1998.

Cahora Bassa-demningen er forberedt for ytterligere utbygging av en ny kraftstasjon på ca. 1200 MW ved den andre elvebredden. Denne vil kunne gi meget rimelig kraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.